Ahol az Unokám él…

Ahol az Unokám él, nem napraforgó nő ki a földből, hanem szélturbina. De olyan számosan ám, mintha napraforgó lenne. Dombnak föl, dombról le, ameddig a szem ellát, forognak a szélkerekek. A madarak békében élnek a gépekkel, nem láttam egyet sem, aki szárnyát szegte volna. Még a zöldek is békében élnek a szélkerekekkel, egy telepítőt sem láttam, kinek a zöldek szárnyát szegték volna.

Ahol az Unokám él, persze, van napraforgó is! Na nem olyan, aminek a magját pirítjuk, elszotyizgatjuk, hanem a nap járását követő, hatalmas parabola-tükrök. A tükrök fókuszában sóoldatot keringető csőkígyók, odébb a termelt hőt villamos árammá alakító gépek. Hatalmas telep. Három-négy falu elférne a helyén.

Ahol az Unokám él, vagy harminc-negyven éve „divat” a házakat hőszigetelni, jól passzított ajtókat, ablakokat beépíteni, árnyékolni, ahol lehet, takarékoskodni, amivel érdemes, egyszóval gondolkodni, ha már egyszer épít az ember. A reklámoknak is valahogy más a stílusa. akinek nem szakmája, az is átlátja, milyen előnyöket kínál, mit kóstál. Nagyon sok vállalkozó –persze, banki háttérrel- csak a tényleges megtakarításból kéri munkája ellenértékét. Sok mindenben eltérnek az ottani szokások, szimpatikus az építésfelügyelet is. Az Önkormányzat keretein belül működik, de az ügyfelek tartják el. Engedélyezik a tervanyagot, ellenőrzik az építkezés minden fázisát, és ha egyszer engedélyezték a használatbavételt, övék a felelősség! Fizetnek, ha összedől, ha beázik, vagy utólag kiderül, hogy rossz anyagból, rosszul építették. (Az a vállalkozó is várhatja, mikor kap akár helyben, akár a megyében engedélyt a következő munkájára!)

Ahol az Unokám él, szintén vagy harminc-negyven éve divat a légfűtés, hővisszanyerő berendezéssel szerelve. Nem tudom, hogy merik ezt tenni, amikor mi még csak mostanában fedeztük fel, és nemigen hiszünk benne! Már negyven éve ellopták a tegnapi ötletünket! Korábban tűzlégkalorifer                             – emlékszik még valaki erre a szerkezetre?-, újabban pedig egyre több háznál levegő-levegő hőszivattyú adja a meleget, földgáz eltüzelése útján. (Természetesen a hőszivattyú hűtő üzemmódban is működik.) Pár éve kérdeztem az itthon is ismert gyártót, szállítanak-e nekünk is ebből a hőszivattyúból. A válasz: nem, nincs rá igény!

Ahol az unokám él, messze van ide, ritkán láthatom. Ha hiányzik, arra gondolok, talán nyugodtabb, szebb élete lehet ott, ahol az emberek a jobbításra használják az eszüket. (Szomorú történet azért akad ott is, nem minden az ész, a sors képes felülírni a terveket. Híre ment, hogy egy cég 15 000 fővel emeli alkalmazottai számát. Ez legalább 40 000 új lakos, hát be is indultak a vállalkozók, sorra épültek a családi házak. Aztán a cég másként döntött: dőltek a vállalkozók, a bankok – hiába készültek előre.)

Bizony, messze van ide, és sajnos mi is messze vagyunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr704646356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása