Forró kása...

2012.09.14. 07:00

FORRÓ KÁSA,  MEG A BARÁTI JÓTANÁCS

 

Forró kása,

pontosabban arról a kásáról van szó, amit nem esznek olyan forrón!

Aki az előző részt olvasta, legalább háromszor mordult fel: na ne! Természetesen a számoknál, amik azt próbálták becslés útján bemutatni, mit hoz a konyhára a tanúsítói szolgálat. Érthető reakció, azok a számok tényleg hamisak, akár a fél minimálbér, akár a MÉDI # szerinti díjazás elérésének financiális feltételeit szemléltette. A számok, mint szélső értékek tekintendők, bár, ha belegondolok, ez sem teljesen igaz: nagyobb ingatlanos cégek, vállalkozók a gazdag megrendelés állomány reményében tanúsítókat szerveztek maguk alá. A cég adja a nevét és a megbízásokat –ha vannak!-, a szakértő meg elvégezheti a munkát fél áron! Ilyen feltételekkel egész éves munkával a minimálbér negyede is eredmény!

#  MÉDI =Mérnöki Kamara szakértői tevékenységre ajánlott díjszabása, és azt célozza, hogy aki a többi kamarai tag elől, annál alacsonyabb díjjal elorozza a munkát, a Kamarából etikátlan magatartás címén kizárassék!

Alapvetően a hamisság abban áll, hogy, mivel a rendeletben meghatározott 11.000.- Ft-ért a munkát nem lehet elvégezni, no meg a rendelet is hagyott kiskaput, ezért egyszerű esetben a tanúsítás díja 20.000.- Ft körül áll meg. Nem fejezi ki a munkánk értékét, soknak meg egyáltalán nem mondható, de ez van, erre még akad némi fizetőképes kereslet. Koránt sem annyi, amennyi a rendelet általi kötelezés alapján elvárható lenne.

A MÉDI-vel meg az a baj, hogy hiába tartalmaz méltányos összegeket, azt nem a privát megrendelők zsebéhez szabták. Száz közül tán egy megbízónál lenne érvényesíthető, ha nem esik be más vállalkozó, egy lényegesen alacsonyabb ajánlattal. Céges megbízásoknál inkább elfogadtatható, de ott is bezavarhat az éhes konkurencia.

Van azonban a MÉDI-nek egy sokkal nagyobb hibája: egy szimpla tanúsítvány nem ér annyit –inkább a teljes energetikai audit ellenértékének felelne meg.

A tanúsítás ugyanis nem teljes egészében egyedi kutató-fejlesztő mérnöki tevékenység, egyes részei mechanikus, ismétlődő – akár már korábban, más feladatnál elvégzett elemeket is tartalmaz. Ráadásul, a tanúsító nem résztvevője az általa javasolt energetikai fejlesztések kivitelezésének. Nem is műszaki ellenőr, nincs ráhatása, hogy javaslatait maradéktalanul, és kellő szakmai korrektséggel végrehajtsák. Ezért felelősséget sem tud vállalni az általa prognosztizált bekerülési költségért, energia megtakarításért, megtérülési időért, holott a megbízó számára ezek a kézzel fogható mutatók, nem a „Zöldkártya”. Az csak egy papír, egy kötelező kellék, sajnos, sokan így is tekintik! Nem szándékom itt az ellenérveket sorolni, eldicsekedni eddigi eredményeimmel: vannak, és nyilvánosak (pl. az Energiaklub honlapján). Azzal viszont kell még a későbbiekben foglalkoznom, hogyan juthatnánk előrébb?

Mennyit ér akkor hát a munkánk?

Az ”adminisztratív” feladat, a tanúsítvány kiadása, akár megmaradhat az eredeti díjon.

A tényleges fejlesztő munka, azaz

-az energiaháztartás javításának kidolgozása,

-annak meghatározása, hogy a piaci kínálatból mit, és hogyan célravezető választani,

-melyik megoldás hozhat tényleges eredményt,

-mindezek a várható berendezés, ill. épület élettartam alatt mekkora hasznot hozhatnak,

legyen egy további díjtétel alapja, függetlenül attól, hogy a megbízó él-e, és hogyan él a javaslatokkal.

Baráti jótanács,

amit a közelmúlt egyik beszélgetése hoz ki belőlem.

Kollégám szerényen, pironkodva mesélte, hogy ő is nekilendült, a tanúsítói jogosítványt megszerezni. Vagyunk már vagy 3700-an, eggyel többtől nem lesz szűkebb a piac. A gyakorlat megszerzéséhez még segítséget is ajánlottam. Kérdeztem, honnan az ötlet? A válasz: ő is szeretne harmincmilliót keresni évente! Honnan vette?  Hát az én írásomból, szegény! Kérdeztem, milyen megbízókra számit? Amit elmondott, szerintem egy hónapra, ha elég, de ez az ő dolga. Már alig várom, hogy megtegye az első lépéseket a kezem alatt!

És a jótanács?

Először a Megbízó zsebére vigyázzon, ha jól teljesített, jöhet a sajátja is.

Meg még egy:

Mindig az épületre figyeljen, az tudja a fizikát!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr414776265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása