Bátorság-próba, ha az ember puszta kézzel nyúlkál a méhkasba.

A Magyar Építész Kamara tagsága egyre többet, és egyre hangosabban rágódik azon, mivégre is hozták létre a kamarát, kinek az érdekét szolgálja. Lehet, hogy botorság, amit én bátorságnak hiszek: kívülről beledumálni az ő belső ügyeikbe, hiszen egy másik szakmai köztestület tagságát szaporítom.

Elsőre mondhatnám, maguknak csinálták, megérdemlik! Belegondolva a hasonló szervezetek mechanizmusába, csak-csak működik valami féle kiválasztódás: van, aki hivatalt vállal inkább, de egy sikeres tervező, kivitelező a munkáival törődik szívesebben  - amikor fut a szekér-. Különben is, sokkal kényelmesebb egy szolgálatot elvárni, reklamálni, mint teljesíteni… már csak ilyenek vagyunk. Manapság, amikor a szakma különböző rendű-rangú képviselői főnek a saját levükben, munka alig akad, van idő azon töprengeni, mit csinálhatna –más- jobban. (Kajánkodás: úgy látszik, az ÉTDR nem köti le eléggé az építészek figyelmét!) A választott szervezetekben több-kevesebb aktivitással, lobbival a tűz közelébe kerülhet bárki, szabad a pálya.

Mindez hogy jött elő? Magam is a panaszkodók, lamentálók közé álltam. A helyzetem  olyan, mintha vendégségbe mentem volna egy kerti partira, majd csak jut nekem is néhány falat. Látom is a nagy készülődést, de étel sehol, idővel meg rám is szólnak: hát nem gondoskodtál magadról?

A dolog úgy kezdődött, hogy idén megváltoztak az épületenergetikai tanúsításra vonatkozó rendeletek. Ezek egyike, hogy bevezették a „Hiteles tanúsítvány” rendszerét, amely az irat elektronikus kiállításával egy menetben gondoskodik annak központi adatbankban való elhelyezéséről. Az ügyvitelre vonatkozó rendelkezés enyhén szólva késve jelent meg. A Magyar Építész Kamara korábban segédprogram használatát biztosította tagjai, és „vendégei” számára, a tanúsítvány kiállításához. Ez a program nem illeszkedett a később létrehozott hiteles rendszerhez, nem működött az adatok exportálása. A megoldást először 02.6.-ra, majd 02.20.-ra ígérték, talán 03.20. körül már működni is fog.

Január 1. helyett!!!

Tudom, van más út is az adatbevitelre a „hiteles” rendszerbe, de ha egyszer van segédprogram, akkor miért nincs?

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr835127068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása