Háromszoros HURRÁ-val kezdeném, mégpedig azon okból, hogy ismét lehet (lehet?) pályázni energetikai fejlesztésekre. Mégsem teszem! Megpróbálom személyes, elfogult véleményem, és indulataim nélkül elmondani, miért:

1. Korábbi tapasztalatok alapján világos volt, hogy az újkori pályázatoknál annak, és csak annak lehet sikere, aki az első beadási napon benyújtja pályázatát, mégpedig elfogadható tartalommal, és formában. Tehát a sikeres pályázat kulcsa a gondos előkészítés!

- ehhez tudni kell időben, mire és hogyan lehet majd egyszer pályázni,

- időben el kell tudni dönteni, megfelel-e a pályázó a majd megszülető feltételeknek,

- a fejlesztés mikéntjének eldöntéséhez előre el kell készíttetni a létesítmény energetikai auditját, lehetőleg úgy, hogy a majd megjelenő pályázati feltételeknek tartalomban és formában megfeleljen,

- el kell készíttetni a műszaki terveket, ha engedélyek is szükségeltetnek, akkor azt is elő kell készíteni, hogy ha élesbe fordul az ügy, ne legyen akadálya az engedélyezésnek,

- vagy a közbeszerzésre kell felkészülni, vagy 3 független kivitelezői ajánlatot kell bekérni a munkákhoz, a legkedvezőbbet kiválasztva, pedig előszerződést kell kötni a reménybeli kivitelezővel,

- be kell szerezni a felhasználni kívánt anyagok, berendezések tanúsítványait, és ellenőrizni, hogy a később majd megjelenő kiírásban foglalt paramétereknek megfelelnek-e.

- ha minden együtt van, érdemes felmelegíteni a kapcsolatot egy profi pályázatíróval, hogyha egyszer majd, netán, esetleg... hát akkor legyen tettre kész.

Mindezek teljesítése nem lenne ördöngősség, ha rendelkeznénk jóstehetséggel, jövőbe látó képességgel. Ajánlatot a tervező, auditor, kivitelező is szívesen ad saját üzleti veszélyére, de azt elvárni, hogy hozomra munkát is végezzen? Az esetek többségében ugyanis kijelenti a pályázó, hogy fizet, de csak akkor, ha nyer!

Egyébként a fent leírt előkészületek időigénye inkább hónapokban mérhető, mint napokban - amennyi manapság rendelkezésére áll egy mezei pályázónak a kiírás megjelenése, és a meghirdetett befogadás első napja között.

2. Minden elismerés a pályázati kiírások, feltételek és mellékleteik megszerkesztőinek, valóban hatalmas munka! Nem is tudom, lehet-e egyetlen fejben egy-egy pályázatot összefogni, ismerni, nemhogy megalkotni? Ezeket a lehetőségeket mindenki nagyon várja, érthető az igyekezetük is, hogy mielőbb megjelenhessenek. Megengedem, egyszer-egyszer becsúszhat egy hiba no, de ennyit módosítani...

- a beadás napja előtt 3 nappal változott a melléklet több táblázata is. Ráadásul ezekbe a táblázatokba adatot importálni nem lehet -a technika nem engedi-, ezért elölről kell kezdeni  a kapcsolódó anyagokkal együtt. Ha valaki ebben megkeveredne, az már ok a kizárásra. Érdemes lenne szakértő szemmel megvizsgálni néhány táblát, annyira túlbonyolították, hogy a képernyőn már nem követhető, kinyomtatni meg nem lehet! Gratula annak, aki ebben nem ejt hibát!

- a Pályázati Felhívás megjelenése nem jelenti azt, hogy a pályázókat valóban képbe hozták volna, több melléklet, követelmény feltöltése később történik meg! Ennek következtében több közreműködő menet közben kénytelen feladni, vagy, ami még rosszabb... de erről külön. Például az egyik pályázatnál utólag csatolták az u.n. V. mellékletet, ami a különféle közreműködői szerződések tartalmi, és formai követelményeit rögzíti. Az auditortól pl. megkövetelendő, hogy 50 millió Forint  értékhatárú felelősségbiztosítással rendelkezzen!A felelősségbiztosítás megléte természetes, de az értékhatár? Egy auditor, egy tanúsító munkájának 80 %-a "kis ügy", lakás-, épület energetikai tanúsítása, ezekkel a megbízókkal -rendeletben szabályozott munkadíjjak- nem lehet megfizettetni egy felelősségbiztosítást! A maradék 20 % pályázatokban való közreműködés, ez meg -főképp akár éves halasztott fizetés mellett-, hogyan hozhatná be az évi 200.000.- Ft biztosítási díjat? Ha mindez az elején ismert, az auditor bele sem kezd, ha meg már elkezdte, "fut a pénze után". Ha észnél van, itt inkább megáll, egyre gyakrabban fordul elő ugyanis, hogy az meghirdetett beadási időpontra már kilövik alóla a pályázatot!

Konklúzió: Nem elég a több, mint 40 év mérnöki, 25 év szakértői, "szeplőtlen" múlt, a gyakorlat, a tapasztalat, az, hogy a kiíró a honlapján auditorként tart nyilván, késznek kell lennem arra is, hogy bármikor bohócot csináljanak belőlem -hiszen a pályázóknak én adom az arcomat, anyagilag pedig késznek kell lennem arra, hogy pár százezer forintot akármikor feláldozzak a bürokrácia oltárán! Ez így nem nekem való, sért a felszólítás:

Kispályások, félre az útból!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr125260054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása