Egy piaci kofa jó esetben maga a termelő, rosszabb esetben egy eladónak felvett alkalmazott. Ha kérdem a répáról, tojásról, füstölt húsról, akármelyikük korrekt tájékoztatást ad.

És az ingatlanpiacon? Akárki lehet "kofa"?

Energetikai minőségtanúsítványt készítettem egy 35 éve épült családi házról, amit 15 éve felújítottak. A jó karban tartott épület "E", azaz "Átlagosnál jobb" minősítést ért el, a tulajdonos elégedett volt.

Néhány nappal később telefonon keres valaki, állítólag az adott földrajzi terület ingatlanközvetítő szakértője: hogy mertem az épületet "E" osztályba sorolni, amikor a szomszédos panelházak lakásai "B" osztályúak?

Elsőre nem is értettem, mit reklamál oly ingerült hangon, majd megkíséreltem megnyugtatni, de nem jártam eredménnyel, csak ömlött a szájából a szó. Azóta sem hagy nyugodni a gondolat, tököt csak szakember árulhat, lakást meg akárki? Nem várom sem a tulajdonostól, sem a közvetítőtől, hogy értsen egyet az energetikai előírásokkal, ismerje azok  -most már menetrend szerű-, folyamatos változásait, de egy közvetítő legyen már képes arra, hogy az ügyfeleit tájékoztassa! Belegondolt, milyen építési előírások, szokások, építőanyagok voltak 35 éve? Hogyan újítottak fel épületeket 15 éve? A meglévő homlokzati vakolatra raktak 5 cm dryvitot, aztán kész, sokkal többet törődtek burkolatokkal, szaniterekkel. Ezzel szemben az 1-2 éve hőszigetelt panelépületek legalább 10 cm polisztirol hab hővédelmet kaptak, jó esetben egy lakást alul-felül, és három oldalán hasonló fűtött tér határol, egyetlen felületen hűl. Egy családi ház viszont minden irányból védtelen! Ennyit ne tudna az ingatlanközvetítő? Megdöbbentő... de hogy még a magyarázatot sem érti?

Állítólag, a ház reménybeli vevője megrettent a rossz minősítéstől. Úgy látszik, nem látott még  70-80-as években épült családi házat, annak energetikai tanúsítványát. Ha a közvetítők már legalább három épületet bemutattak neki, pontosan tudhatja, mire számíthat, és azt is fel tudja mérni, hogy az "E" minősítés igen jó eredmény, félelemre semmi oka!

Amíg a közvetítők úgy kommunikálják, hogy a tanúsítás felesleges adminisztráció, és csak a pénz lehúzását szolgálja, nehéz lesz segíteni a sötétség oszlatásán!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr625305557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása