Balek kerestetik…

Két téma fut manapság ismert építész-weblapokon, bár merőben eltérnek egymástól, valamiben mégis egyformák: balekfogásról szólnak! Ott érdemben nem szóltam hozzá, de van olyan fontos a kérdés, hogy itt beszéljek róluk.

Hőszigetelő homlokzati festék.

A gyártók csodákat regélnek róla, néhány felhasználó is úgy hiszi, hogy eredményes eljárás a fűtési energiaszükséglet csökkentésére. Az ellenzők okoskodnak, számolnak, különböző modellek hőkamerás felvételeit elemezgetik, dúl a harc! Nem érdemel túl sok szót, a fizika törvényei érvényesülnek, egyszerű eset: Egy többrétegű falszerkezeten átjutó hőmennyiséget a két határoló felület hőmérséklet különbsége, u.n. hőátadási tényezője –ez foglalja magába a sugárzás-, légmozgás-, és érdesség hatásait-, valamint az egyes rétegek vastagsága, és hővezetési ellenállása határozzák meg. Mi változik, ha ennek a falszerkezetnek a külső felületére egy plusz festékréteget visznek fel? A két határoló felület hőmérséklete marad, a hőátadási tényező a külső felületen valamelyest csökkenhet (mérési adatot erről még senki nem közölt!), és bekerült egy új réteg, ami kb. 3-5 mm. vastag. Akármilyen, mesebelien nagy hővezetési ellenállással rendelkező anyag is lenne, hatása a rétegvastagság arányában érvényesül! 15-20 mm. vakolat, 300-380 mm. téglafal, 150 mm. stirolhab, 5 : 550 az arány, azaz a falon átjutó hőmennyiséget kevesebb, mint 1 % arányban befolyásolja a csodafesték hővezetési ellenállása!

Ezek ismeretében vállaljuk az egyéb festékekhez viszonyított, majd tízszeres árat?!

 

Aktív hőszigetelés.

Ez már bonyolultabb téma, némelyeknek bele is tört a bicskája! Javasolom, ne merüljünk el a részletekben, a lényeget tekintsük! Több műszaki megoldás gazdája úgy képzeli, hogy ha ötlete felhasználásával az épület közvetlen fűtésére kevesebb, és még kevesebb energiát kell fordítani, akkor győzött! Elsőre jól hangzik, csak hogy az a bizonyos ötlet arról szól, hogy a homlokzati falazat valamelyik külső rétegében egy kiegészítő fűtést helyezzünk el! És ezt el lehet adni! Van rá vevő!

Van, aki elhiszi, hogy a mélyen a talajba ágyazott fémlemez –mint hővezető-, a lábazatra felapplikálva, a talajhő segítségével tartósan megemeli a lábazat hőmérsékletét. Valamelyest biztosan, de, hogy ez érdemben csökkentené az épület fűtési energiaigényét, nehéz elképzelni. A jó hővezető képességű fémlemez ugyan kiválóan felveszi, szállítja a hőt, de le is adja éppen olyan könnyedén! Gyakorlatilag kétdimenziós kiterjedése miatt a hő akkumulálására képtelen. Alkalmatlan –már mint erre a konkrét feladatra-, de legalább drága!

Könnyebben találnak madarat egy másik megoldásra: a homlokzat külső felülete alatt egy felületfűtő rendszert helyeznek el, ez megemeli a réteg hőmérsékletét. Az első részben leírtaknak megfelelően, valóban csökken a belső-, és ezen réteg közti hőmérséklet különbség, tehát csökken a hőveszteség. Hurrá, nyertünk! Biztosan? Az így nyert hőt egy külső rétegben kell pótolnunk, méghozzá előnytelenebb viszonyok között, kevésbé hatékonyan, mint a belső térben. Ha ingyen fűti nekünk valaki ezt a közbenső réteget, akkor talán rendben lenne… Bár akkor is kérdéses, a többlet energia felhasználással nem ártunk-e inkább,pedig környezettudatosan akartunk építkezni ? Van műszaki megoldás talajhő-kollektorra, villamos fűtésre, stb. Csak hogy ezek segédenergia-, és berendezés igényesek. Ki fizeti meg a létesítés, üzemeltetés, és karbantartás költségeit? Megtérül ez a többlet költség valaha az életben?

Valamikor régen rájöttek őseink, hogy jobban járnak, ha barlangban raknak tüzet, mint ha szabadban teszik azt, védettebb, hatékonyabb. Elég akkora tűz, ami kellemesen melegít, de nem éget meg, nem füstöl ki! Így született az épületgépészet… Manapság is ez a feladatunk: akkora „tüzet rakni”, annyi energiát felhasználni, ami éppen elegendő, a többlet ugyanis elszáll, szennyezi a légkört, kimeríti a forrásainkat. Nem volt az oktalanság, hogy mindig is igyekeztek a lehető legvédettebb helyen „felszabadítani” az energiát! Most meg egyes feltalálók azzal jönnek, hogy fűtsük a külső falakat?

Na NE!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr515839741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása