Üzleti erkölcs ?
 
 A gyerekszoba hiánya teszi érthetővé –de nem bocsánatos bűnné-, hogy olyan témát választottam, amiről nem illik nagy nyilvánosság előtt beszélni. Ugyanez az oka, hogy sokáig hallgattam, most is vonakodva fogok hozzá.
Az üzletről lesz szó. Meg a partnerkapcsolatról. Meg a tisztességről.                                                                                      – már ha együtt lehet ezt a három dolgot emlegetni…
Az energetikai szakértő, tanúsító egyik fő munkaterülete, hogy közreműködik energetikai pályázatok összeállításában, szerkesztésében, legyen az közösségek, cégek pályázata (például KEOP), vagy lakossági pályázat, mint legutóbb a ZBR volt. A kötelezően előírt munkarészt a pályázati kiírások szabályozzák, mondhatnám, lapról lapra. A munka első fázisa ahhoz szükségeltetik, hogy a pályázó eldönthesse, egyáltalán lehet-e reménye egy adott lehetőségre pályáznia. A második –és legterjedelmesebb munkarész a pályázati anyag „megszülése”, szoros együttműködésben a Pályázóval, Tervezővel és Pályázatíróval, gyakran megfejelve a kiíróval való többszöri konzultációval, esetleges hiánypótlással, és főképp annak értelmezésével. A második menet része egy épületenergetikai tanúsítvány-a kiindulási állapotról- is, mely iratot külön számlával adok át, hogy a pályázatba csatolják. Ennek az iratnak a pályázatokra vonatkozó szabályozásban kötött ára van!  A harmadik menet már egyszerű is lehetne, igazolnunk kell, hogy a megvalósítás a kiírás, a tervek, a Támogatási szerződés szerint hiánytalanul megvalósult, a tervezett cél elérve. (Pályázattípusonként természetesen jelentős különbségek vannak!) A záró jelentéshez is kötelező tartozék egy tanúsítvány, amely a fejlesztés utáni állapotot dokumentálja. (Ugyancsak kötött ár, külön számla.)
Mindezen feladatok elvégzéséhez – a kompetenciát alapkövetelményként meglévőnek tekintve!!!-    a szakmai előírások, szakismeretek és termékismeret kreatív alkalmazásán túl, a pályázat saját feltételrendszere, ágas-bogas szabályozása a napi használat szintjén szükségeltetik.
Ezen munkák sikeresen el is végezhetők –megfelelő csapatmunkában-, vállalok is rendszeresen ilyesmit. Megbízó áltatában maga a pályázó, néha a Pályázatíró. A mai napig ebből konfliktus nem volt.
A munka díjazása sem okozott gondot, a Pályázó külön megegyezett a résztvevőkkel, egy-egy munkarész átadásánál fizetett, az esetleges hiánypótlás garanciális kötelezettség volt. Soha nem foglalkoztam azzal, hogy a tervező, író hogy számolta a jussát, a saját áraim –a két külön átadott tanúsítvány számlával együtt- rendben voltak.
Márciussal indul az újabb pályázati hullám, a II. Széchenyi Terv keretében. Már számos megkeresést kaptam, egyik hívó sem akart egyenesben rávezetni, hogy megkapom a munkát, ha ingyen dolgozom! Ez volt a lényeg! Pontosabban, most kell sürgősen összeállítani a pályázatot, hogy mielőbb beadhassák! Aztán, ha úgy hozza a sors, hogy nyernek, majd a pénzemhez juthatok –ha ők is pénzhez jutnak úgy két év múlva, ha még ismerjük, megtaláljuk egymást! Volt, aki jelezte, „kockázati felárat” is elfogad az árajánlatomban!
Hallom, kollégáimat is hasonló ajánlatokkal keresik mostanában!
Elfogadom, hogy nincs, vagy nagyon kevés a szabad pénz a piacon, de a pályázóknak meghatározott saját tőkével kell rendelkezniük (és abból fedezni az előkészületeket is), a támogatás terhére nem számolhatók el az előkészítés költségei. Ha most nincs, nem lesz fedezete számláinknak a munka lezárása után sem! Nem árulta el senki, hogy bennem nem bízik, vagy a pályázatok kiíróiban?
Belegondolva, hogy a Pályázatírónak, de talán még a tervezőnek sincs feltétlenül jelentős költsége munkája során, a Tanúsító hogy adhatna bizonylatot olyan épületről, amit nem is látott, akár többször is (felmérés, üzemeltetés, energiaszolgáltatók, stb.) a létesítményhez kell utaznia, legyen az Záhonyban vagy Zákányban, ráadásul két számlát is ki kell bocsátania, Költségeit, és a számlák után befizetett ÁFÁ-t ki fizeti? Én? Milyen alapon hitelezhetnék én, a szakértő?
Úgy gondolom, egy „pályázatíró nagyüzem” esetében csak rugalmas ügykezelést kíván a halasztott fizetés, míg esetemben saját tőkémet is be kellene adnom, hogy valaki pályázhasson. Elképesztő!
Megjegyzem, magánszemély megbízók esetében az ár mindég is függött a Pályázó anyagi lehetőségétől, tehát nem a segítségnyújtástól, támogatástól tartózkodom, hanem az ipari méretű lehúzástól!
Lehet, hogy nem lesz munkám? Mit gondoltok?

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr422777221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása