Munkamegosztás

2010.11.15. 11:19

 

MUNKAMEGOSZTÁS
 
A Forgó Morgó blogon Csavarhúzós annak idején rendesen beásta magát az épületenergetikai tanúsítás kérdésébe. Volt, amiben egyetértettünk, volt, amiben nagyon nem. Ez természetes.
Az általa emlegetett épületgépész-lobbival azóta sem találkoztam (ha lett volna, nem ilyen szerencsétlenül alakul a téma szabályozása!).
Most tényleg foroghat, ha olvas: nem hogy energetikai szakértő, de még több tervező, szakértő kolléga is bevonandó a munkába! (Emlékeztetőül csak annyit, hogy Csavarhúzós szerint úgy célszerű, hogy mindenki magának tanúsítsa lakása, háza energetikai minőségét! Minek ide szakértő!) Be kell vallanom, az alábbi gondolatok nem csak „szimpla” tanúsításoknál szerzett tapasztalatok alapján értek meg bennem.
Különböző pályázatoknál előírta a kiíró az energetikai tanúsítvány elkészítését, valamint egyéb szakmai anyagok csatolását is. A pályázók így nem kerülhették meg szakértő bevonását. Az energetikai munkarészen túl a különböző részletességgel előkészített elképzelésük formába öntését, több-kevesebb alkotó közreműködéssel együtt szintén a szakértőtől várták.                       Mondhatnám erre, hogy a kiscserkész ahol tud, segít! Mondhatnám azt is, mindent szívesen, amit megfizetnek! Nem ilyen egyszerű. A szükségessé váló egyéb közreműködés a szakértelmen, gyakorlaton kívül jogosultság kérdése is egyben.
-          Valaki megálmodta családi háza energetikai felújítását, kazáncserével együtt. A kazáncseréhez gépészeti terv, gázterv, és kéményterv, az utóbbi kettőhöz engedély szükségeltetik. Nem minden tanúsítónak van jogosultsága gépész tervek készítésére, de együtt nem is megy a két tevékenység. Kell egy tervező!
-          Valahol úgy gondolták, hogy pályáznak egy nagyobb épület fűtésének „korszerűsítésére”: a széntüzeléses kályhákat cseppfolyós gázzal működő központi fűtésre cserélik. Az előző esetben leírtakon kívül arról egy újabb tervezőnek kell gondoskodni, hová telepítsék a gáztartályt. A tulaj mindezt a tanúsítvány kapcsolt részének hitte.
-          A Gazda kitalálta, hogy a fűtési energiát víz/víz rendszerű hőszivattyúval biztosítja. Megoldatlan volt az új hőforrás és a régi rendszer illesztése, de nem indította el sem a vízjogi, vagy bányahatósági eljárást, sem az azokhoz szükséges tervek elkészíttetését. Megint két-három újabb szaktervező bevonása szükséges!
-          A legáltalánosabb: a tanúsító feladata a tanúsítás, azaz a rendelkezésére bocsájtott adatok, tények ellenőrzése, igazolása! Saját maga nem hoz létre adatokat! Ez egyszerű, és érthető! De a Megbízó nem érti!
Egy új épületnél a tervező energetikai számításainak megfelelőségét, az épület terv szerinti elkészültét kell ellenőrizni és igazolni. Meglévő épületnél nélkülözhetetlen a műszaki dokumentáció, melyből a szerkezetek fajtája, a határoló elemek méretei, rétegrendje egyértelműen megállapítható. Mindezt a Megbízó szolgáltatja, ha nincs a birtokában, felmérési tervet kell készíttetnie. Nem a tanúsító feladata az épület felmérése! Ha az adatok rendelkezésre állnak, elvégzi ellenőrző számításait, és kiadja az igazolást.
Nem lehet megúszni egy újabb tervező bevonását!
Pályázatoknál a hatósági engedélyeket csak a támogatási szerződés megkötésekor kell bemutatni, azonban több olyan adatot is tartalmazhatnak, amit a tanúsítónak fel kell használnia, a szaktervezők munkái pedig egyértelműen nélkülözhetetlenek a „tervezett állapot” adatainak igazolásához.
Remélem, épületenergetikai tanúsításban nem leszünk a „népi kohók országa”.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr222449724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása