Folytatjuk - más címmel

2010.11.24. 23:49

 

A  2010/31/EU Irányelvről
(Folytatás)
 
A korábban kezdett beszámolót (vagy inkább morgolódást?) most az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.6.18. keltű, magyar nyelvű kiadványa alapján folytatom.
A jogi nyelvben semmiképpen nem akarván elveszni, csak arról írok, ami számomra egyértelműnek tűnik, azon belül is, amire az épületenergetikával foglalkozók felfigyelhetnek. Nevezetesen a 2002/91/EK irányelvekhez mérhető változásokról.
1.     Módszertan elfogadása az épületek energiahatékonyságának kiszámításához.
Az Irat I. mellékletében meghatározott általános keretek között kell a módszertant felépíteni, és nemzeti, vagy regionális szinten elfogadni. A keretek lefedik a korábbiakat, de az egyes szempontok, paraméterek megfogalmazása részletesebb, az épületek használat szerinti csoportosítása pedig kifejezetten aprólékos. A regionális szint említésére pedig a ZH-író diákok képe ugrik be: egy-kettő tudatosan, felkészülten dolgozik, a többi meg les jobbra-balra, hátha átemelhet saját anyagába valamit. a szomszédoktól. Nem voltam ott, amikor a vonatkozó, jelenlegi rendeleteink megszülettek, de el tudom képzelni… Most már nyíltan felvállalhatjuk a százéves műszaki-technikai rokonságot, a hasonló gondolkodásmódot, az előttünk álló problémák összecsengését, dolgozzunk végre együtt a megoldásukon!
2.     Az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények meghatározása.
Az eddigiekben az egyes nemzetek szinte vetélkedtek, ki tud keményebb, akár durvább feltételeket szabni. Gondolom. ezen a téren most szóba kerülhet egy redukált egységesítés, leginkább abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a növekvő minimumkövetelményekhez egyre magasabb megvalósítási költségek is tartoznak! Az energiahatékonysághoz tartozó költségoptimalizálás a 3. pont tárgya lesz.
A korábbiakkal egyezően néhány, eredendően különleges energiamérlegű épülettípus (pl. hitéleti épületek, műemlékek, szezonális használatú épületek most is felmentést kaphatnak az egyes tagállamok szándéka szerint.
A tagállamok nem kötelezhetőek az energiahatékonyságra vonatkozó olyan minimumkövetelmények meghatározására, amelyek a becsült gazdasági élettartam alatt nem költséghatékonyak.
3.     Az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények költségoptimalizált szintjeinek kiszámítása.
Az első jelentős újdonság: 2011.június 30-ig a Bizottság az épületek, épületelemek tekintetében összehasonlító módszertani keretet határoz meg az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények költségoptimált szintjének kiszámításához. A Hazai szabályozás kialakításakor ebben a témában résen kell lennünk, ez mindenestül a mi bőrünkre megy: egyértelmű, a rendelkezésünkre álló információkkal és eszközökkel megoldható feladat kerülhet be kizárólag a majdani rendeletbe!
… ha a hatályos minimumkövetelmények jelentős mértékben kevésbé hatékonyak az energiahatékonyságra vonatkozó minimumkövetelmények költségoptimalizált szintjénél, a tagállam jelentésben kell, hogy indokolja az eltérést, és tervet kell, hogy becsatoljon a feloldására.
4.     Új épületek
A tagállamok megteszik a szükséges intézkedéseket arra, hogy az új épületek teljesítsék az energiahatékonyságra vonatkozóan meghozott minimumkövetelményeket.
Az új épületeknél a Tagállamok biztosítják, hogy még a kivitelezés kezdése előtt az olya nagy hatékonyságú alternatív rendszerek (pl. megújuló energiaforrásból származó energián alapuló decentralizált rendszerek, kapcsolt energiatermelés, táv, vagy tömbfűtés/hűtés, különösen, ha részben, vagy egészben megújuló energián alapul, vagy a hőszivattyúk) műszaki, környezetvédelmi, és gazdasági szempontú megvalósíthatósága megfontolásra és figyelembevételre kerüljön.
Fontos bővítése a szempontoknak, büszkék lehetünk, hogy ránk bízzák!
 
5.     Meglévő épületek.
A Tagállamok megteszik a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy az épületek jelentős felújítása során javuljon az épület, vagy a felújított épületrész energiahatékonysága annak érdekében, hogy teljesüljenek az energiahatékonyságra vonatkozóan meghatározott minimumkövetelmények, amennyiben az műszaki, funkcionális és gazdasági szempontból megvalósítható.
(Mennyivel árnyaltabb fogalmazás!)
6.     Épületgépészeti rendszerek
(Ez a cikkely is új, érdemes tanulmányozni!)
Az épületgépészeti rendszerek energiafelhasználásának minimalizálása érdekében a Tagállamok rendszerkövetelményeket határoznak meg –de ha nincs szerencsénk, konkrét rendszereket, beszállítókat…-
Meg kell határozni új létesítményekre, cserére, korszerűsítésre, és alkalmazni kell azokat amennyiben műszaki, funkcionális és gazdasági szempontból megfelelnek a fűtési berendezések, használati-melegvízrendszerek, légkondicionáló rendszerek, nagyméretű szellőzőrendszerek és ezek bármilyen kombinációja tárgyában.
A Tagállamok ösztönzik az intelligens mérőrendszerek beszerelését…, továbbá ösztönözhetik az energiatakarékosságot szolgáló aktív automatizált ellenőrzési és felügyeleti rendszerek telepítését.
7.     Közel nulla energiaigényű épületek.
A közel nulla energiaigényű épületek fogalom-meghatározása tagállami alkalmazásának gyakorlati részletei, amelyek tükrözik a nemzeti, regionális és helyi feltételeket…Szép, körmönfont mondat, a felét sem idéztem! Jelentése: szabad kéz. De ennél több engedmény nincs: szigorú határidők, jelentési kötelezettség: a tagállam saját épületeivel tartozik elől járni, példát mutatni energiatakarékosságban is!
8.     Pénzügyi eszközök és piaci akadályok.
Ezt a cikkelyt később még elővesszük!
9.     Energiahatékonysági tanúsítványok.
A szakértő feladatait részletesebben határozza meg, mint korábban, és bővül a megtérülési adatokkal, az épület gazdasági élettartama alatti költség/haszon arányra vonatkozó számításokkal (No meg az ezekhez szükséges adatok beszerzésével).
A nem lakás céljára szolgáló épületek tanúsításával kapcsolatban
2011-ben önkéntes, közös európai tanúsító rendszert fogad el.
10.                       Energiahatékonysági tanúsítványok kiállítása.
Jelentősebb változás, hogy a közösségi épületek nevezetes mérethatára a ciklus alatt kétszer, először 500 négyzetméterre, majd 250 négyzetméterre csökken.
 
 
-         ebbe a folytatásba, ha azt várom, hogy a kollégák el is olvassák-, most nem írok többet! Jön a folytatás folytatása!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr652471644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása