Messziről jött ember

2011.01.14. 22:29

 

Messziről jött ember…
 
…azt mesél, amit akar, és a mesét az hiszi el, aki…
Réges-régen, először jártam Kaliforniában, és mindent meg akartam ismerni, ami az épületekhez kapcsolódó technikáról szólt. Azidőben az egyik, amin tátottam a számat: egy kétfős háztartás havi villanyszámlája oly kevés volt, hogy be se kellett tervezni a havi költségvetésbe! Bármikor akadt annyi valamelyik zsebben, vagy egy fiókban szétgurulva. Mára ez csak emlék. Kétfős háztartás (80-100 m2-es családi-ház extrák nélkül havi 150 US$ gáz-villanyszámlával számolhat. (Bár ez most éppen egy Michigani eset!)
A Szövetségi Állam jelentős összeget különített el magántulajdonú lakóházak energiatakarékossági intézkedéseinek támogatására. Elméletileg minden lakónak egyenként kellene pályáznia, de a hatalmas terület és lélekszám miatt ez még úgy se működne, mint itthon.
Hogy az erre szánt hatalmas összeg valóban a kitűzött célt szolgálja, a pályázat időtartamára ügynöki cégek alakultak (órák alatt!), akik magukra vállalták:
-          azon tulajdonosok és bérlők felkutatását, ahol az épület energiamérlege javíthatónak látszik, részletes tájékoztatást adnak a lakóknak az összes műszaki lehetőségről, az egyes megoldások költségeiről, előnyeiről, hátrányairól. Nem feledkeznek meg az épület páratechnikai felülvizsgálatáról sem. A felmérés része egy költség-haszon elemzés is, csak azok a megoldások kerülhetnek szóba, melyek megtérülése megfelelően biztosított! A feladathoz szükséges tudás, és ismerethalmaz alapján ők kb. megfelelhetnek az itthoni tanúsítóknak.
-          ezen felül általános szerződésük van az Állammal a pályázatok összeállítására –és mivel gondolom, alkalmas sablonokból dolgoznak-, egyből a pályázat befogadására is! Ha egyszer a tulajjal szerződnek, minden megy a maga útján, elvégeztetik a kivitelezést, elintézik a finanszírozást és 1 év múlva az utóellenőrzést is. Lehet, hogy nem 12.000 HUF összegért, de azt is az állam fizeti, nem a lakó.
-          Természetesen megfelelő szakterületeken kellő, és ellenőrzött minőségben szolgáltató vállalkozókat is tartanak a kezükben –ez nem lehet gond, a korábbiakhoz képest töredék építőipari megbízás van a piacon az USA-ban, nem úgy, mint nálunk!-
-          a helyi önkormányzatokkal, hivatalokkal az ügynök tartja a kapcsolatot, ha kell, intézkedik a lakó nevében.
-          Bankokkal is előre rendezték a hitelezési feltételeket, felkínálható hiteltípusokat, ugyanis a tulaj/bérlő sem előre, sem a munka átadásakor nem intéz és nem fizet semmit! Az ügynökkel megkötött szerződés szerint, vagy egy év alatt, és alig-kamattal, vagy sok-sok év alatt, de egy fogós kamattal törlesztheti a banknak azt a hányadot, ami az Állami támogatás és a kivitelezés díja közötti különbség volt, és amit a bank hitelezett.
-          Az utóellenőrzésnél a legfőbb momentum, hogy megvizsgálják az elmúlt egy év gáz- és villanyszámláit, és ha nem sikerült elérni a szerződésben vállalt energiaköltség-csökkenést, a Vállalkozó helyben, készpénzben kifizeti a lakónak a tervezett és valós megtakarítás közötti különbséget! (Ezt a mondatot szabad még egyszer elolvasni! Kétszer is!)
Ami példát megismertem, ebben a konstrukcióban szabaddal érintkező fal- és tetőfelületeket szigeteltek le belülről, vizes bázisú ragasztóval felvitt szórt cellulóz-szigeteléssel, 4.000 US$ költségvetéssel, melyből a tulajdonos kamattal együtt 1.200 US$ megfizetését vállalta 12 hónapon belül. (A homlokzati falak téglafalak voltak, alumínium lambéria borítással, amit nem akartak szétverni, sem rászigetelni –megértem!) Ha a dolog az én szakmai becsületemre megy, egy ablakcserét megkockáztattam volna, bár lehet, a csomópontok miatt meggondolom magam!
A részleges hőszigeteléssel a szakértő 20 % energiaköltség megtakarítását garantálta.
Kíváncsi vagyok, ki nevet a végén!?

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr362584560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása