Tanulj Tinó, Ökör lesz belőled!

 

-         lett volna az alcíme a „Hát Ökör, az vagyok-e?” című posztnak, sajnos a gépnek nem tetszett, egyszerűen elhagyta. Nem baj, majd most…

A vonatkozó EU-direktívák fejlődése kötelezően magával hozza a hazai szabályozás fejlesztését. (2010/31/EU) Legutóbb a 105/2012.(V.30.) Kormányrendelettel módosított 176/2008.(VI.30.) Kormányrendeletről, pontosabban a változásokról volt szó. A kormányrendelet (mit?) után most a miniszteri rendelet (hogyan?) kerül sorra.

A 7/2006.(V.24.) TNM rendeletet a 40/2012.(VIII.13.) BM. rendelet módosítja. Tehát tanulhatunk esmegest, szakadatlan szakadásig.

Azért a helyzet nem olyan riasztó: jó volt az a TNM-rendelet, jobbára csak apróságok, finomítások történtek. Az alkalmazásnál persze figyelni kell ezekre az apró módosításokra is, de vélhetően ezek hamarosan átvezetésre kerülnek a számítóprogramokban. Ami említésre méltó:

-          bővült a fogalom-meghatározások köre, érdemes aprólékosan átböngészni. (Az „Összetett energetikai jellemző” itt helyesen került meghatározásra!)

-         pontosították azon épületek körét, melyre korábban az 1000 m2-t meghaladó alapterület esetén kiemelten kellett foglalkozni a megújuló energiák használatának lehetőségével.

-         A rendelet I. Követelményértékek című melléklete egy új, V. fejezettel egészült ki!

Az épületgépészeti rendszerekkel kapcsolatos követelmények megjelenésével mindenképpen egyet kell érteni, de csak néhány tanúsítás után tudok majd arról beszámolni, hogyan működik ez az újítás.

            Egyelőre nem világos, hogy az V. fejezet csak akkor alkalmazandó-e,

            ha a Korm.rend. 2. melléklete szerinti adatlap kitöltésére kerül sor.

 

Remélem, a tapasztalás hamarosan megszünteti a kétségeimet!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr164888612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanúsító · http://enta.blog.hu 2013.01.01. 19:56:13

Szerencsére, azért nem olyan sötét a helyzet, a kérdésem okafogyottá vált.
Az a bizonyos V. melléklet a tervezők fejét fájdítja, a Tanúsítónak legfeljebb akkor akad vele dolga, ha egy tanúsítványában megadott javaslata alapján, tervek készülnek a jobbításra. No, ilyenkor célszerű a tanúsítóval ellenőriztetni - még ha nem is szükségeltetik az új állapotról új tanúsítvány-, hogy a tervek kielégítik-e az V. mellékletben ismertetett követelményeket?
(A tanúsítvány II. mellékletben bemutatott mintalapja pedig majdnem teljesen egyezik az energetikai számítóprogramokból nyerhető adatokkal, legfeljebb a gépészeti rendszerek leírását célszerű részletesebbre venni.)
Szóval, egy gonddal kevesebb!
süti beállítások módosítása