A napokban történt egy levélváltás az Építészeti Blogok gazdája, Koós Miklós építész, és köztem. Bár ez Nála is olvasható, itt megismétlem. Naívnak szánt kérdésemben egyébként arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy az épületenergetikei tanúsítók munkájának szabályozását szolgáló 176/2008.(VI.30.) Korm. rendelet megjelenését követöen módosították a 37/2007/ÖTM rendeletet, a két rendelet összhangját azonban elmulasztották biztosítani! A mulasztás számunkra kellemetlen kavarodást okoz.

Tanúsító:

2010. december 5. vasárnap ekkor: 22:32
Házigazdánk kimerítő rendeletmagyarázatot tartott a 37/2007.ÖTM rendelet előírásairól. Ha még maradt egy kis lendülete, kérdeznék én is:
-az építési engedélyezési tervdokumentáció kötelező kelléke az épületenergetikai számítás. (A hiv. rendeletet felületesen olvashattam, nem találtam meg.) Ezt a számítást kizárólag arra feljogosított személy végezheti (korábban maguk a tervezők, de később tanúsító közreműködését írták elő). A MÉK tagjai közöt számos, erre alkalmas kolléga van, biztosan nem okoz gondot. A használatbavételi eljárásban viszont már a megvalósult állapotról készített tanúsítvány nyújtandó be. Egy nagyobb forgalmú, jól vezetett elsőfokú építési hatóságnál érdeklődtem, ott hogy működik? A válasz meglepett: sehogy! Az építési engedélyezési eljárásról szóló rendelet ebben nekik nem jelölt ki feladatot, a biztonság érdekében megnézik, van-e a benyújtott anyagban ilyen fejezetcím -ha találnak, örülnek, ha nem, akkor szomorkodnak! A Használatbavételi engedélykérelem mellékleteit ebből a szempontból meg sem nézik, de a Határozatban egy mondattal felhívják az ügyfelet, hogy az épületenergetikai tanúsítvány beszerzése az ő feladata. Mindezt a Közigazgatási Hivatal (lehet, hogy épp akkor nem így hívták?) instrukciója alapján teszik így.
Manapság ez hogy működik?
válasz
2010. december 6. hétfő ekkor: 08:23
épületenergetikai számítást bárki végezhet, az eng. tervben a következőnek kell benne lennie:
c) a telekre, a tervezett és a meglévő építményekre vonatkozó jogszabályban előírt paraméterek (a telek beépített területe, beépített területek aránya a zöldfelülethez, építménymagasság, építmények egymástól való távolsága, elő-, hátsó-, oldalkertek mérete, tervezett épület energetikai értéke) meghatározását,
d) a tartószerkezeti, az épületgépészeti, villamos, villámvédelmi, zaj és rezgés elleni védelmi, hőszigetelési, munkavédelmi stb. megoldásokat, az energetikai követelmények kielégítésének módját,
vagyis itt nincs szó tanúsításról, ami viszont csak a használatbavételi engedélyhez kell és ami valóban jogosultsághoz kötött. Ez utóbbit azonban csak a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet írja elő, a 37-esben ezt nem szabályozták, innen a joghézag.
A gyakorlat az, hogy a tervező nyilatkozik, hogy ENERGETIKAILAG MEGFELEL az épület és leírja a műleírásban, hogy miképpen érte ezt el (hőszigetelés…stb). Ennyi.
Én ugyan mindig mellékelem a számítást is, de nem hiszem, hogy bárki elolvasná.
 

Ezúton is köszönöm a választ, örülök, hogy egyes részleteket egyformán látunk!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr592539050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása