folytatás

 

Ha nem mondtam volna, a mesém lakásokról, lakóházakról szól. Nagy meglepetés lenne belőle, ha bárki egy az egyben mindent átvenne, mondjuk a szellőztetésről, páramentesítésről írtakat, egy nagykonyha, vagy fürdő üzemeltetésénél.

Tehát a levegőről beszéljünk először. A követelmény pontosan rögzíthető számokkal, rendelet-, és szabvány hivatkozásokkal, de ebbe nem megyek bele: döntse el mindenki, lakásában mit szív szívesen saját maga, meg a családja.

A téma veszélyét abban látom, hogy a rendszerelemeket barkács-áruházak, szakkeresksdők árulják, de nem csomagolnak mellé szakértelmet, rutint. Az ijesztgetésnek itt még nincs vége: ha egy helyiségben bármilyen, gáz üzemű berendezés üzemelhet, előre kérjük meg a szaktervezői instrukciókat, ha szükségeltetik, jóváhagyott terveket! Felkészületlenül beavatkozva, használhatatlanná tett ház, vagy akár halálos baleset lehet öntevékenységünk „eredménye”!

Öröklődő gyakorlat, hogy megpróbálunk ott, helyben beavatkozni, ahol a terhelés (szag, pára, elhasznált levegő) keletkezik. Nem lenne rossz megoldás, csak ismerni kell a fizikát… ne a szerelőt, hanem a Boyle-Mariott törvényt szidjuk, ha egy konkrét esetben nem elég hatékony a berendezés! Jobb, ha a kezdet kezdetén gépész szaktervezőhöz fordulunk. Amit viszont a kezdő amatőrnek is tudnia kellene (ezért magyarázom naponta a szakiknak…), hogy ha valahonnan levegőt akarok elszívni, helyette frisset is be kell oda vezetnem! Ha egyszer nem megy befelé, akkor kifelé sem fog! A helyiség kiszellőztetését úgy képzeljük el, hogy azt bőségesen ki kell öblítenünk tiszta levegővel!

Naponta láthatunk szaküzletben-áruházban, fürdőszobákban, WC-kben csinos, formatervezett kütyüket, némelyiknek még a légszállítása is tekintélyes. Beépítve aztán ott találjuk rácuppanva a szellőzőkürtő csonkjára, -a valóságban csak mihaszna porfogó, dísz! Ugyanis, hiányzik a légbevezetés, még a konnektornak is tömített fedele van, nehogy valami fals levegő beszökhessen! Tehát a levegő útját, forgalmát meg kell tervezni! Mindez  A LEGHÉTKÖZNAPIBB IGÉNYEK ESETÉN IGAZAK, HA BONYOLÓDIK A RENDSZER, BONYOLÓDIK A FELADAT IS.

Gondoljunk bele, miféle helyeken kellhet szellőztetnünk:

-           WC -egyértelmű, vagy gravitációs megoldással, vagy gépi úton, a használathoz rendelten, szakaszosan

-          Konyha -főzőhelynél, mosogatógépnél. Az elsőt ráadásul több teljesítményfokozattal, extra feltételekkel, a zsíros szennyezők miatt! (Akár tüzet is okozhatunk!)

-          Fürdőszoba –szintén használatfüggő, jelentősen változik a légszállítás a használat módjával: kádfürdő, lehetnek masszázsfúvókái, zuhany is lehet többféle, akár trópusi esőztető, masszázsfúvókák sorai a homlokpanelen, külön lábmasszázs, vagy akár gőzkabin funkció. Gyakorlott tervező is beleizzad, mire mindezt felméri, terhelését, menetrendjét meghatározza.

-          Szobák –csak a család használja, vagy hétvégeken rendszeresen húsz-harminc vendég eszik, iszik, dohányzik ott órákon keresztül? Lehet még szobaszökőkút, akvárium, terrárium, de különleges védelmet követelő műtárgyak, könyvek, egyéb gyűjtemények is.

-          Hálószobák –ha kisméretűek, vélhetően nem biztosítják a friss levegőt egy éjszakai alvás teljes időtartamára.

-          Háztartási helyiség mosógéppel, szárítóval, vagy levegőn szárítással, vasalással…

Extrákról, mint kondi szoba, dühöngő, jakuzzi, vagy akár borospince, még nem is beszéltem…

Ha van lehetőségünk energetikai szempontokat is figyelembe venni, az előbb leírtakat még egy hő visszanyerő szellőzéssel is meg kell fejelni! Bonyolódik rendesen!

Belátható, hogy mindezen igények rendszerelvű feldolgozása nem amatőrszintű feladat (és ezzel még nincs vége)!

Azt viszont az építtetőnek kell felmérnie, hogy az adott feladatok közül melyek oldhatók meg egy adott épületen további energiafelhasználás, az azzal járó automatika, tehát lényeges beruházási és üzemeltetési költségek nélkül!  (Természetes úton, vagy gravitációval.) Ugyancsak a tulaj felelőssége, hogy döntsön a tervező által az egész rendszerre felkínált alternatívákról. Ez a magyarázata, hogy ilyen részletességgel mesélek róla!

A páraelvezetés kérdésköre szorosan kapcsolódik az eddig leírtakhoz, az emészthetőség kedvéért azonban most egy kávészünet következik.

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr374495053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása