... írja egyik cikkében a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség online újsága.

A hír jó hír, bolond lennék, ha nem örülnék neki! Igaz, hogy nem nagy falat jut belőle egy energetikai szakértőnek, hiszen tavaly is, az augusztus 27.-től szeptember 7.-ig ( 12 naptári nap!!!, ki mondta, hogy dolgozni kizárólag munkanap, és nappal lehet?) megnyitott ZBR-pályázaton 1084 pályázó nyert el 1-1.5 MFt vissza nem térítendő támogatást, kb. a beruházás 40 %-ának mértékéig. Nagy összeg annak, aki elnyeri, de még  nagyobb annak, aki nem! (Ők voltak többen - nagyságrenddel!) A rendelkezésre álló idő rendkívül kevés, -a negyedik bekezdésben listáztam a főbb tennivalókat - csak az tud komplett pályázati anyagot benyújtani, aki már most készen áll mindennel,  a hivatalosan még nem közölt tartalmi és formai előírásoknak rendre megfelelő pályázatával! Van ilyen? Vélhetően van -különben nem lenne téma! -, bár könnyebb lenne nélkülük, akkor mindenki egyenlő eséllyel indulna!

Mondtam, nem nagy falat: a nagyságrendben ezer-másfélezer Millió forintból a közreműködő (kb. hétezer fős) energetikai szakértői kar díja tán 15-20 Millió Forintra, ha kijön, az auditálásra jogosultak mindegyikére jut vagy3000 Ft. Ennyiért vállal ma egy szakértő mérnök egy legalább 3 napos intenzív munkát több hónapos örökös készenlét mellett? Valószínűbb, hogy legfeljebb a kollégák 1 %-a juthat ezúton évi egyetlen munkához, melynek, mondjuk 300 eFt-os számlaértékéből tisztán megmarad 100 eFt. (Az arányok stimmelnek, a becsült összegekből is kitűnik, mit gondolok az egészről...)

Éppen ezen rágódva jutottam el a cikk következő mondataihoz, lehet, hogy egy összefüggéshez?: "A lakosság érdeklődése év közben is folyamatos a pályázatíró, pályázati tanácsadó cégeknél. Ezzel együtt nem jellemző, hogy a pályázat elkészítését       profira   bízná a lakosság...." Kulcsmondat!

-Tehát profi az, akinek valahonnan szólnak, hogy pajtás, ideje ébredezni, győzzed meg a leendő partnert, szereztessed be a hivatalos iratokat, készíttessed el a terveket, auditáld az épületet és a betervezett berendezéseket, igazold a beruházás indokoltságát, hatékonyságát, megtérülését,  töltsed ki a még meg sem jelent űrlapokat -semmiképp ne az előző pályázat mintájára! - és, mire mindezzel végzel, éppen be is adhatod a pályázatot, a siker garantált!

. És profi az, aki előre tudja, hogy az éves bevétele fedezni fogja, sok egyéb terhe mellett a pályázat kihirdetése után még ráadásnak után - dobott kötelezettségek, pl. egységesen magas összegű szakmai felelősségbiztosítás évi 200-250 eFt-os díját is. Az ember -csak úgy szórakozásból- ilyesmit nem kötöget!

Mindez akár úgy is összegezhető, hogy aki pályázatbeadó profihoz fordul (pl. tavaly az az ezervalahány ügyfél), garantáltan győz, aki meg energetikai szakértőhöz, törvényszerűen veszít, mert a feltételek nyilvánossá tétele, és a befogadás zárása között nincs elegendő idő a tisztességes munkára, a kiegészítésként, utólag szabott feltételek teljesítésére, meg lehet, hogy mód sincs...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr975296025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása