Apróságok

2010.05.28. 17:46

Régen láttam ilyen lusta blogolót!

Néhány élményemet szeretném most megosztani.

Köztudott, haldoklik az építőipar. Nagyon! Olyan nagyon, hogy már alig él! Közreműködőként próbáltam hivatalos árajánlatot kérni egy családiház homlokzatszigetelési- és kapcsolódó munkáihoz. Elismerem, a ház nem túl nagy, az összes tennivaló költsége- előzetes becsléseim szerint - épphogy eléri az egymillió forintot.

Több menetben 12, az Iparkamaránál bejegyzett, vagy tevékenységét interneten hirdető vállalkozásnak küldtem ajánlatkérő levelet, valamint ismeretség alapján további négy vállalkozást is megkerestem. Az eredmény a semminél is kevesebb: egyetlen írásbeli válasz, hogy kapacitáshiány miatt nem foglalkoznak a munkával, egy válasz pedig telefonon érkezett. Leírni már nem volt energiája a cégnek... Nem akarom kommentálni, mindenki azt gondol, amit akar!

 

Az egyik kereskedelmi rádió "Dinamo effect" címmel indított tájékoztató műsort az energiatudatos építők, épületüzemeltetők tájékoztatására. Nehéz feladatra vállalkoztak, több adás után úgy néz ki, nem is teljesítenek rosszul! Kicsit kapkodnak a témák között - valóban sokrétű a terület -, jó lenne valami vezérfonalat találni. Ennek ellenére ajánlom a műsort, hasznos infókat hallhatunk!

 

Többször rágódtam már itt is az energetikai tanúsítás törvényi szabályozásának töketlenkedéseiről. Ha tehetném, örömmel jelenteném, hogy változott a helyzet! Sajnos, a változás a várttal ellentétes értelmű: a téma szép lassan feledésbe merül, elvesztette ujdonság-varázsát. Más EU országok szakirodalmából az látszik, hogy más országokban is hasonlóak a tapasztalatok, ezért az EU-direktíva szerkesztői nem csak a műszaki tartalom karbantartásával-fejlesztésével foglalkoznak, hanem azzal is, miképp lehet szankcionálni mind a tagországokat, akik nem alkalmazkodnak a hivatkozott előírásokhoz, mind a polgárokat, akik nem hajtják végre az energiatakarékosságot szolgáló rendeleteket.

 

A "Lakcímke", -vagy hívjuk akárhogy - típusu energetikai minőséget igazoló címke formailag a háztartási gépeknél jelent meg először. A bevezetés óta eltelt évek alatt kiderült, nem volt előrelátó a címke kialakítása! Nem ösztönöz a fejlesztésre, nem alkalmas az újabb és újabb technikai megoldásokkal elért jobb és jobb energetikai minőség jelölésére. Jön az A++, A+++, meg ki tudja még, mi. Jó lenne időben kapcsolni, hogy a lakcímke ne kerüljön hasonló helyzetbe! ( Bár, ha jól meggondolom, a jelölésekhez kapcsolt fajlagos energiaigény-mértékek állandók maradhatnak, az energiaigény negatív tartományba semilyen technikai ujdonsággal  nem vihetők át, a nulla fogyasztás a határ...)

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr802038450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása