Az Épületenergetikáról 2

2010.11.02. 21:29

 

Az épületenergetikáról 2.
 
A mese folytatása
Tévedtem! Hiába beszéltünk végig majd minden lényeges részletet, vagy nem értették meg – az én hibám! –, vagy nem értettek velem egyet, csak éppen nem mondták. Legvalószínűbb, hogy az utánam érkező hatások frissebbek, erősebbek voltak.
Október közepén megkerestek, hogy már készen  vannak a tervek, egy hét alatt meglesz az engedély is, most pedig pályázni akarnak mind az új házzal, mind a felújítással. Stimmelt, két név, két helyrajzi szám, telekhatáron álló épületek – ezt nekünk találták ki! Mondtam, rendben, bár már csak két hetünk van rá, próbáljuk meg!
Gyanútlanul kezdtem a számításokhoz, úgy gondoltam, ismerem a házat…                                                       Kiderült, az építész lebeszélte az asszonyt a régi, jellegtelen műkő lábazat elbontásáról, vagy lábazati szigeteléssel való eltakarásáról azzal, hogy a ház éke, nincs annak még semmi baja. Ahol burkolatcsere miatt fel kellett volna bontani a padlót, és kihasználva az alkalmat, hőszigetelést építeni az új alá, inkább ráburkoltatott volna a régi felületre. A homlokzati hőszigetelést mindössze 5 cm vastagra tervezte, az áthidalóknál, sarkoknál 3 cm ráragasztott plusz polisztirol habbal, mondván, így rusztikus külsőt ad a háznak. (Főképp, ha lépcsőzésbe beragad a vidék pora, aztán majd óvatoskodva szivárog elő, kis mocskos patakok a friss felületen…Márványtáblát neki, ezt is mi csináltuk!!!!( Ide magyarázat kell: Pár tíz éve baráti kapcsolat született egy temetői sírkövessel. Együttműködésével alakult ki az a hobbim, hogy az általam nagyon elbarmolt házakra, jól látható helyen elhelyezünk egy kis márványtáblát. „Tervező: A.A.”, „Építette X Y …évben” vagy:”Felújította abc Kft … évben” Semmi hivatalos, semmi ceremónia, először még büszkén dicsekszik vele a megnevezett, aztán,  két-három év múltán már látja ő is, amit az első nap észrevettem, de akkor már késő! Általában be se engedik, ha meg bejut, annyira azért nincs alacsonyan, hogy titokban leverhesse, munkásokkal meg mégsem vonulhat fel a szégyentábla eltüntetésére!) Marad az elkerülés! Mi lesz, ha már több várost kell családostól-ismerősöstől kerülgetni?
Az új ház rajza is hasonlóan sikerült: a talajszinthez képest a padlót + 10 cm-re rajzolta, de hogy harmonizáljon a régivel, a kibetonozott kefnilábazatot felvitte + 50 cm-ig, fölötte kezdődött a porotherm legújabb falazóblokkja. A padló páraszigetelését felhajtotta a homlokzati falakra a lábazat felső szintjéig, ott helyezte el a falak vízszigetelését. A lábazatra felhajtott szigetelés belső védelmére cementhabarcsban egy réteg tetőcserepet tervezett. Nem hiányzott az épületen körbefutó betonjárda, sőt a Déli oldalon a koszorú szerves részét képező, árnyékvető vasbeton lemez sem!
Nem vagyok építész! Nem is értek ahhoz a szakmához, a művészethez, de hiszek a hőtechnikai számításoknak, a józan paraszti észnek! Vagy kétórányi vívódás után kénytelen voltam jelenteni a tulajnak, se pályázat, se ház, így nem mehet tovább.
Számos kiváló építésszel volt már dolgom, tisztelem is őket kellően, sajnos most elkerültük egymást… még ő morgolódott, nem mondták neki előre, hogy más is megnézi a tervet, különben is az a gyakorlat, hogy ő tervez valamit, amit engedélyeznek, a mester meg épít – legalább is, igyekszik jót építeni -, a megrendelő kívánsága szerint.
Két értékes nap elment az éjszakába nyúló egyeztetéssel, vitával, de láss csodát, harmadnap délre kezemben volt a viszonylag használható dokumentáció, és a nagyeskü, hogy ebben a formában kerül engedélyeztetésre napokon belül. Amilyen kapkodó lettem, siettemben, még azt sem értettem meg, hogy a főeskü nem nekem szól, hanem a statikusnak, hiszen órákon belül nőül veszi az elsőfokú hatóságot!
Maradt tíz nap a pályázatra, amit már csak úgy vállalhattam, hogy a gazda intéz mindent, én a kifejezetten szakmai részt biztosítom. A vállalásaimban az is benne volt, hogy nem támogatom az extrém eredmények, extra prémiumok hajszolását: „B”, vagy „A” osztály elérése a reális cél! Szerencsére a kamaszfiú kiváló volt a számítógép kezelésében, felszereltsége is hibátlan volt, tulajdonképpen az ő érdeme, hogy időben postára kerülhetett az anyag.
Minden részletre nem térek ki, a lényeg, hogy az öregháznál teljes nyílászáró-csere került az anyagba, igazoltan U=1 értékű szerkezetekkel. Az ablakok az eredeti külső falsíkon kerülnek majd elhelyezésre, ezzel is csökkentve a hőhidakat. A szabadon maradó homlokzatok 10 cm polisztirolhab hőszigetelést kapnak, dryvit rendszerű vékonyvakolattal. (Nem értem, ha egyszer a vakolat a rendszer része, miért csak a glettelésig lehet a költségeket elszámolni a pályázatban?) A lábazat (és az alap) 8 cm expandált polisztirol hőszigetelést kap, -50 cm mélységig. Kényelmetlen a járdabontás, földmunka, de megéri! A „fiatalúr” kívánsága volt a padlófűtés, járólap burkolat, így lehetőség nyílt 8 cm lépésálló hőszigetelés betervezésére is (nem kis örömömre!). Tekintettel arra, hogy a padlás beépítése 10 év távlatban elképzelhető, a padlásfödémre most „ideiglenesen” 10 cm ásványgyapot táblák kerülnek, a feljáró környékén mintegy 6 m2-t pozdorja táblákkal járhatóvá téve. A jelenlegi „G” energetikai minőségi osztályt – az alább ismertetendő gépészetet is figyelembe véve – „A”-ra sikerül javítani.
Jelentős változáson megy át az épületgépészet is! A padlófűtést már említettem – természetesen, ahol indokolt, kiegészítő radiátorfűtés is készül. A fűtővizet és a használati melegvizet két kazán biztosítja, együtt a régi, és az új épületnek. (Valójában mindkét épülethez tartozik egy-egy komplett gépészet, az elemeik szabad variálhatósága az üzemet tette könnyebbé.) Az egyik egy földgáz tüzelésű kondenzációs kazán, a másik pedig egy automata üzemű pelletkazán, puffertárolóval. A használati melegvíz 80 %-át napkollektor állítja elő, amely szintén közös használatú rendszer.
A Gazda és felesége életvitele, élettere annyira megszokottá vált mára, hogy sugárzó fal- és mennyezeti fűtéshez is tudtak végérvényes bútorozási rajzokat adni. Rossz néven vették, amikor a helyzetet úgy összegeztem: ebben a lakásban az átköltözéskor még a lenin szobor helye sem fog megváltozni… Igen, majd mindent a másik lakásban megszokott helyére tesznek, egy nagyobb hűtőszekrényről, meg egy új konyhapultról esett csak szó.
Hogy milyen lesz az új épület? Ugyan úgy sátortetős, mint a régi, hiszen ikrek! Csak a két épület közé szorult garázs, kazánház pelletsiló , és szerszámkamra lesz fél sátortetős, korszerű lemezborítással, integrált belső kőzetgyapot hőszigeteléssel. A magassági- és árnyékolási viszonyok lehetővé teszik a kb. 4 négyzetméternyi vákuumcsöves napkollektor-egység elhelyezését is (állványon).
Energianyereség érdekében sem a szellőzőlevegőt, sem a vizek látens hőjét, a szél erejét, vagy a talaj kincsét nem terveztem kihasználni. Az alkalmazott lépések is néha túl nagyok voltak, hogy a megrendelő egyből pontosan értse, mire megy a játék!
Fentről indulva: az álló ikerpallós, alul kétszeres gipszkarton borítású padlásfödém 20 cm cellulóz-rost hőszigetelést kap, nem lesz járható. A homlokzati falak 48cm-es hőszigetelő kerámia blokkokból készülnek – a gyártó és a kivitelező támogatásával referenciaépületként -, külső síkján vékonyvakolattal ellátott, 5 cm, vtg. vakolható kőzetgyapot hőszigeteléssel. A lábazatok expandált szigetelőruhát kapnak ( – 50 cm-ig) Lakótereknél a tervezett kiosztás szerint gipszkarton táblákra applikált fűtőcső kígyók. A szabályozáshoz a szakma minden varázslatára szükség volt, hogy hűtő-üzemben se keletkezzen sehol párakiválás. Papíron sikerült, izgatottan várom az üzemi próbát.               Nyílászárók és elhelyezésük, mint az öregházon. Jelentős a hővédelem a padló- és alapfalak felől is: akár hideg-, akár melegpadlóról legyen szó, a szokványos kavicsfeltöltésre, vb.lemez szerelőpadlóra, egy páraelosztó réteg fölé 10 cm. lépésálló polisztirol hab kerül, (melyhez csatlakozik az alapfalak mentén -50 cm-ig megszakítás nélkül szerelt lábazati szigetelés.), annak védelme, a burkolat fogadására újabb kavicsbeton és erősítet esztrich, ragasztó. No meg a padlóburkolat: ragasztott parketta, vagy kerámia járólap.
Ha járdát építenek a ház körül, csak a lábazattól min, 5 cm hőszigetelés közbeiktatásával készülhet! Árnyékvető betonsimléderről pedig szó se lehet! Ha nagyon hiányozna, épülettől független szerkezetekkel, növényekkel megoldható!
Az új épület –mindent összevetve, eléri az „A+”minősítést, de vélem, nem hiányzott sok az „A++”-hez sem.
Azt hiszem, így együtt szép munkát végeztünk, reménykedve várjuk a Pályázat értékelését. Ha sikeresek leszünk, bő egy év múlva beszámolhatok a készről, ha nem, akkor kell hozzá kettő-három is… Szurkoljatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr192418187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása