Időben szólunk...

2010.11.20. 20:04

 

Időben szólunk…
 
… mert félő, hogy most is lemaradunk!
Magyarországon épphogy elindult az épületenergetikai tanúsítás. Néhány, pályázathoz kötött tanúsításon kívül csak elenyésző számban jelentkezett rá igény. A tanúsítások számának megugrása a rendeletek jelenlegi értelmezése szerint 2013. évre várható, mert ugye az, hogy 2013. január 1-től kötelező, sokak számára nem jelenti azt, hogy aznap már a tulajdonos birtokában kell, hogy legyen az irat!
Tehát Magyarországon 2013. 01.01-től alkalmazzuk napi gyakorlatban azt a rendeletet, amely az Európai Unió teljes területén
2012.02.01-én HATÁLYÁT VESZTI !!!
Bármennyire is annak tűnik, nem vicc, amit írtam!
Átlagértéken számítva, az épületek energiafogyasztása az EU-ban a felhasznált összes energia 40 %-át tették ki a kilencvenes évek elején, melynek forrása meghatározó hányadában fosszilis tüzelőanyag volt –a hozzá kapcsolódó jelentős tömegű üvegház hatású gázzal. Sem tüzelőanyaggal, sem pénzzel nem fedezhető ez az igény, de a környezet sem képes ezt a terhelést elviselni. Ennek felismerése vezetett a 2002/91/EK-EPBD irányelv elfogadásához. (Közvetlen előzmények pl. az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányulóan az ENSZ Éghajlat változási Keretegyezménye (1992), a kiotói jegyzőkönyv (1997) és az Európai Éghajlat változási Program (2000) voltak). Az EU területén az épületek energiafelhasználásának mintegy 30 %-a takarítható meg a hatékonyság javításával, melyből 2020-ig 20 % megtakarítás realizálásáról határoztak. Ugyancsak szerepelt a célok között a megújuló energiák felhasználásának 20 %-al történő növelése, az üvegház hatású gázok kibocsátásának 20 %-os csökkentése is.
A 2002/91 EK-EPBD irányelvnek való megfelelés szándékával jött létre Magyarországon a 7/2006 (V.24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról, a 176/2008 (VI.30.) korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról, és a 264/2008 (XI.6.) korm. rendelet a hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról.
A végrehajtás során szerzett tapasztalatok alapján az EU továbbfejlesztette az épületek energiahatékonyságát célzó irányelveit. A kiemelt fejlődési irányok: a megújuló energia költséghatékony felhasználása, az ellenőrzés és minőségbiztosítás. Az irányelvek kihirdetésre kerültek és hatályba léptek:
-         2009/28/EK a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról,
-         2010/31/EU az épületek energiahatékonyságáról.
A bevezetésre kerülő változtatásokról –vélhetően a közeljövőben- ejtünk még szót, a határidőket emelném most ki:
A tagállamoknak 2012. július 9-ig ki kell hirdetniük azokat a törvényi, rendeleti, és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek biztosítják az irányelv alkalmazását.
A rendelkezéseket legkésőbb 2013. január 9-től kell alkalmazni.
 
Tehát, a 2013. január 1-től kötelező rendszert egészen 2013. január 8-ig, vasár- és ünnepnapokat is beleszámítva, nyolc hosszú napon keresztül alkalmazzuk!
 
(A blog Dr Magyar Tamás -PMMK Épületgépészeti Tanszék-, a Mérnökújság-ban 2010. novemberében megjelent cikke alapján született.)

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr862461793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása