A folytatás folytatása

2010.11.26. 21:15

 

A folytatás folytatása, azaz még mindig a
2010/31/EU Irányelvről
 
Elnézést, hogy nem tartottam sort a cikkelyekben, ki is hagytam, ami nem műszaki, sőt most olyat is fogok, ami az! Egy falatra nem megy…
11.      Független szakértők
Az irányelv 17. cikkelyénél korrektebbül és egyértelműbben nem lehetett volna meghatározni, ki, mi a szakértő, és persze, hol terem? Kíváncsian várom a helyi jogszabályalkotás folyamatában a „nemzeti sajátságok bejövetelét”, meglássad, lesz olyan, mint a tatároké egykoron, hiszen ebbe lehet belegombolni minden kis egyéni mikroérdeket! Ha ezt a cikkelyt betű szerint átvehetnénk, véget érnének a mendemondák, hogy nálunk csak hétdiplomás kettőspárttagok tanúsítanak, ha kedvükre van, de akkor is csak aranyért, leány-áldozatért, a bezzeg szomszédnál meg jön a kéményseprő, oszt megvan hipp-hopp.
12.      Független ellenőrzési rendszer.
Nélkülözhetetlen újdonság minden olyan témában, ahol még nem kőbe vésett „know how” szerint dolgoznak, ráadásul a kontárkodás nem ismeretlen. Az első menetben is többen gondoltak az ellenőrzés korunkhoz illő megoldására, az egyik eljárás lecsendesedve clubbá szelídült, egy másik egy főszerkesztői íróasztalban pihen, -ha csak nem dobták ki a főszerkesztővel együtt.
Visszatérve az alapokhoz, az előttünk botladozók módszerének szolgai másolásával járunk legjobban. Nem kérdés, hogy a tanúsítványok minősége, a bennfoglalt javaslatok okszerűsége a tanúsítványok nagy számánál ellenőrzendő, nemkülönben az iratok visszakereshetősége, utóellenőrzés céljából.
Visszatérünk majd a tárgyalt Irányelvhez, de néhány megállapítani valónk akad még előtte. Ki miben látja vajon, hogy az épületenergetika nem foglalta el az őt megillető helyet a mindennapi beszédünkben?
-         tabutéma, esetleg illetlenség?
-         szeretteink önérzetét bánthatjuk meg vele?
-         egy polgár számára ez nem téma! Majd az alacsonyabb kasztokban… talán.
-         lukas a zsebe, aki már ezen is spórolni akar
… és még hasonló sületlenségek kerülnek elő, de azt senki nem vallja be:
AZÉRT NEM BESZÉLÜNK, MERT NEM ÉRTJÜK, MIRŐL VAN SZÓ!              BIZTOSAN MEGINT A MI PÉNZÜNKRE UTAZNAK AZOK OTT FENT!!!
 
Energiánk 40%-át épületkomfort céljára használjuk. Vityilló, palota, egyre megy. A mi, a tanúsítók felelőssége megértetni gazdával, üzemeltetővel, milyen hatalmas a tét! A gondos, előrelátó gazda szerepében az állam sem tűnik egyelőre könnyebben meggyőzhető partnernek, mint a faluszéli szántóvető. Nem értem!
Egy lehetőségünk marad: a korábbinál részletesebben mesélni munkánkról, sikereinkről, és a megbízóink sikeréről. No meg persze tanulni, tanítani folyton folyvást.
Reményeim szerint ebben segít a továbbfejlesztett Irányelv, és az annak folyományaként megalkotásra kerülő hazai szabályozás.
 
(Még nem búcsúztatom a témát, néhány kérdésen rágódjunk keveset!)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr522475656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása