Épületfelújítások megtérülése.
 
Az épületenergetikai tanúsításról szóló rendelet éppen átalakulóban van. Indokolttá teszi ezt, hogy tárgyban új EU direktíva lépett hatályba, hogy eredetileg is öt év után tervezte a hatóság a rendelet felülvizsgálatát, és persze az elmúlt évek tapasztalatait is be kellene építeni a szabályozásba.
Az új követelmények egyik markáns eleme a költség-haszon vizsgálat, a megtérülés-számítás bevezetése. A mérnök-képzésben mindig is terítéken voltak az ilyesféle kérdések, de azt hiszem, a kollégák egyetértenek: amelyikünk tehette, hanyagolta ezeket! Mostantól (pontosabban az új rendelet hatálybalépésétől) másként lesz!
A felkészülést segítendő, a Magyar Építéstechnika 2011. 2-3. számából Lippaiová Rita építész-műszaki menedzser hallgató szakdolgozatát ajánlom. A tanulmány –hazai és külföldi megvalósult felújítások adataiból dolgozva- keresi az épületfelújítások megtérülésének optimumát. Az értelmezést segítő diagramban a vízszintes tengelyen az energia megtakarítás 0 – 100%, a függőlegesen pedig, hogy egy kWh megtakarítás hány €-ba kerül. (0 – 12 €) A diszkrét mérési pontokat egy másodfokú görbével összekötve, a grafikonból egyértelmű, hogy a feldolgozott anyagban a 40 – 50% energiamegtakarítást biztosító beruházások hozták az optimumot.
A tanulmány kifejezetten pénzforgalom centrikus. Statisztikai adatok alapján figyelembe veszi a beruházás élettartamára értelmezhető energiaár-változást, kamat-kondíciókat, iparági kockázati tényezőt. A módszer „egyszerű” és célravezető, bár néhány más szempont is tárgyalásra érdemes.
-          Megtérülés-számítások során rendszeresen előkerül annak a kérdése, hogyan értékeljük a közvetlenül nem mérhető eredményt, hasznot, pl. a csökkenő ÜHG-kibocsájtást, a csökkenő fosszilis energiahordozó-felhasználást. Nem valószínű, hogy tanúsítói szinten ez a számítás korrektül elvégezhető lenne, egyetlen támpont, ha a beruházás ezen a címen támogatást kap. A támogatás nagysága szimbolizálja a komplex ökológiai, gazdasági hatást, ami az országos összesítésben ehez a beruházáshoz kapcsolható. Támogatott beruházásnál a támogatás összegével lenne csökkenthető az összköltség. Tudom, ez erőltetett kapcsolat, pillanatnyilag nem látok megfoghatóbbat.
-          Másik gumicsont: hogyan változik az ingatlan értéke a beruházás következtében?
Nem mintha hiányoznának tárgyban a pénzügyi szabályozók, csak hát kérdéses, a piac mennyire követi azokat… Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetében egy energiamegtakarítást célzó beruházás –mint ahogy minden, az ingatlan értékét ténylegesen növelő egyéb pótlólagosan elvégzett beruházás is – csak töredékében térül meg az eladási árban.
Vélhetően a rendeletmódosítás során minden hasonló kérdésben eligazítást kapunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr672813585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása