Ébredés?
 
Múlt héten közös megbeszélést szervezett megyei Mérnöki Kamaránk, a megyei Építész Kamara és a megyei Kereskedelmi- és Iparkamara, épületenergetikai tanúsításban érdekelt tagjai számára, a helyi Energiaklub keretein belül.
A beszélgetést az Építészkamara képviselőjének, és egy tanúsításban jártas kollégánk előadásai vezették be. Sor került rendeletismertetésre –meglepő, de szükség volt rá!!!-, a rendelet néhány hiányosságának, a tanúsítás gyakorlatának kérdéseire, és természetesen az EU- irányelvek változásából adódó feladatokra.
Néhány kérdést kiemelnék, melyeknek felvetését magam is igen fontosnak tartom –olyannyira, hogy ezen témák porondon tartásáért tenni is szeretnék!
-Építész kolléga mondta: 300 m2 alatt az új építésű épülethez elegendő ugyan az engedélyezési terv, de tekintettel arra, hogy annak már évek óta kötelező kelléke az energetikai tanúsítás metodikájával elkészített, megfelelőséget bizonyító energetikai számítás, valamint, hogy a 300 m2 felett benyújtandó munkarésznek már maga a tanúsítvány a kőtelező eleme: az építész tervező köteles tanúsítói ismeretekkel rendelkezni, vagy egy tanúsítót bevonni a munkába!  
-Vélhetően a VATI adatkezelő programja nem tökéletes, az elektronikus úton benyújtott anyag átírható, törölhető. Egy kötelezően benyújtandó okmány esetében ez enyhén szólva is kínos!
-Annak idején, a rendelet előkészítése során, szakmai fórumon magam is javasoltam, hogy a tanúsítvány, mint okmány biztonságos kezelését biztosítandó, azt az ingatlan-nyilvántartáshoz kell kapcsolni. Nagy örömömre szolgált, hogy a beszélgetésen megjelent a Földhivatal vezetője, aki –néhány technikai kérdés rendezése után- a Földhivatal részéről elfogadhatónak tartotta a feladat elvállalását!
-Tekintettel arra, hogy az építéshatósági eljárásokra vonatkozó előírások „nem ismerik” a kötelező épületenergetikai tanúsítását, pillanatnyilag meg kell elégednünk azzal, hogy a használatbavételi eljárás során csak felhívják a tulajdonos figyelmét tanúsításra vonatkozó kötelezettségére, de annak meglétét nem ellenőrzik, a használatba vételt nem kötik annak meglétéhez.  
-Többen is felvetették annak indokoltságát, hogy a bérlakások bérében az energetikai minőséget is figyelembe kell venni! Mindez annak kapcsán került elő, hogy a rendelet kötelező tanúsíttatást ír elő 2012.január 1-től adásvétel és tartós bérlet esetére. A kötelezett az eladó, illetve a bérbeadó. Ennek következtében az évforduló táján a tanúsítók feldolgozhatatlan mennyiségű munkára számíthatnak!
-Gondot okoz az u.n. önálló rendeltetési egység tanúsítása, például akkor, ha egy társasházban több albetétet közös gépészeti rendszer lát el. Ugyanitt, ha közgyűlési határozat nem rendelkezik arról, a tanúsítás csak az albetét tulajdonosa költségére végezhető el.
 
A problémák, kérdések hosszú sora vár még válaszra, megoldásra, reméljük, hogy a megbeszélés hamarosan folytatódik!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr912935250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása