Kassza!

(első rész)

 

Most kivételesen nem engem szólítottak fizetésre:

„Hülye leszek egy forintot is kiadni erre a szerencsétlen házra!” –fakadt ki régi ismerősöm, egykori kollégám, amikor arra próbáltam rávezetni, hogy érdemes lenne feltárni háza veszteségeit.

Húsz-huszonöt éve tanúja voltam álmodozásainak, ábrándozásainak, amikor elhatározta, hogy felépíti saját házát. Sokáig nem találkoztunk, vagy fél éve elkeseredetten hívott: elege van a házából, őt minden iparos átveri, mindenki csak lehúzza. Most éppen villamos fűtést ajánlott valaki az esőcsatornába, horror áron, kíváncsi a véleményemre…

Vagy tizenöt éve készült el a kertvárosi ház, „mindenki láthassa, ki lakik itt” stílusban, tele amatőr részletmegoldásokkal. Három szint, blokktéglából, vasbetonból, fa nyílászárókkal, délre néző , 25-30 fok hajlásszögű cseréptetővel. Beköltözés után egyből kezdődtek a bajok, a bontott cserepet több részletben is átrakták, de az asszonya ragaszkodott az elképzelt épületformához, így érdemi javulás nem történt. (Legfeljebb annyi, hogy a déli oldal cserepei mindig a déli oldalra kerültek vissza, az elázott cserepek néhány tél alatt szétfagytak, a héjjalás alatti tetőfólia, és üveggyapot hőszigetelés pedig lassan elfogyott).

Ahogy mesélte ismerősöm, a váratlanul jött fél oldali cserép-cserén kívül  is érték váratlan kiadások. Két-három évenként leszakadt a függőereszcsatorna, szétfagyott az ejtőcső, mert a tetőn olvadt a hó, lejjebb meg még fagyott. (Ezt magam is tapasztaltam, amikor idén télen egy késői havazás utáni napon meglátogattam: legelőbb a fürdőszoba és a gyerekszoba fölött, meg a kémény körüli               10 négyzetméteren tűnt el a hó, az olvadékból lejjebb meg kétméteres jégcsapok nőttek). Elázott a külső kőporos vakolat több négyzetméteren, vasbeton áthidalók is ledobták a vakolatot néhol, már kétszer javíttatta, többe került az állványozás, mint maga a munka. Belső-felső falsarkokban megjelent a penész. Ezekre a helyi javításokra évente elköltött mikor fél, mikor másfél millió forintot, majd annyit, amennyit magára az építésre. Nem bírja tovább, sem pénzzel, sem idegekkel!

Villamosmérnök létére –az ohm törvény ismeretében- igazán átláthatná a hőáramok működését, valóban nagy a hasonlóság! Próbáltam magyarázni, hogy amíg a ház „fizikája” nincs rendben, nem tud kilépni ebből az ördögi körből. Sőt, egyre rosszabb lesz a helyzet, több, és több hiba lép fel, a kiadásai egyre növekszenek, ha csak helyi javítgatásokban gondolkodik. Mielőtt nyugdíjba megy, át kell vizsgálni az egész házat, kijavíttatni szakszerűen, amit kell, mert különben fenntarthatatlan lesz, valóban a fejére omlik!

Sajnos, ennyiben maradtunk, csak tovább ábrándozott a villamos ereszfűtésről…

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr884315582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoligeotop · http://tokyoterv.blogspot.com/ 2012.03.15. 07:56:26

Saját újépítésű háznál a fal és az ablaktok közötti részen helyenként enyhe légáramlást tapasztalok (jön be a hideg). Porotherm 44 HS falazat, sima mészvakolattal, termopán műanyag ablaktok. Érdekelne, hogy milyen megoldások vannak a légáramlás utólagos megszüntetésére ?

Tanúsító · http://enta.blog.hu 2012.03.15. 19:05:57

@zoligeotop: Vélhetően legalább egy elem kimaradt a technológiai sorból az ablakok behelyezésénél. Gyártónként változhatnak valamelyest a szerelési utasítások, de az mindegyikben ott van, hogy a szerkezet fixálása után körbe kell tömíteni pl. PUR-habbal, amikor az megszilárdult, a felesleget le kell faragni, utána lehet a takaróelemeket felszerelni. Tehát a megoldás: óvatosan le kell operálni a takaróelemeket (törésveszély!), majd ellenőrizni, hol hiányzik a tömítés. Javítás után fordított sorrendben vissza minden. Ajánlott az eredeti kivitelezőt visszahívni, elsőre garanciális problémának tűnik. Így távolról ez a legvalószínűbb hiba, ha látnám, lehet, hogy mást is mondanék.
Ha nem járható, amit ismertettem, egyéb tömítési módok (pisztolyos tömítöanyagok, öntapadó szalagok)is szóba jöhetnek ideiglenesen.

Tanúsító · http://enta.blog.hu 2012.03.16. 20:57:45

@zoligeotop: Hát, amennyire látszik, jónak tűnik. További vizsgálódás szükséges: akinek van, próbálkozhat kis légsebesség mérésére alkalmas kézi műszerrel, de kielégítő eredményt ad a gyertyaláng elhajlása is (kb. 60 fok =0.05 m/s, 45 fok 0.1 m/s, 90 fok a függőlegestől 1 m/s felett). Körbejárva a tokokat cm-ről cm-re lehet az esetleges helyi hibákat keresgélni.
Helyi hiba = helyi javítás.
Végül olyan is volt már, hogy a szerkezetbe épített tömítés gyűrődött be, vagy sérült meg, sőt az is előfordult új építésű házaknál, hogy a gázszerelés átvételére érkező minőségi átvevő tépte ki a tömítést a konyha- és a szomszédos helyiségek vadonatúj ablakából azzal, hogy biztosítani kell a gázhoz az égési levegőt! (Hát persze, de nem így, rombolással!)
Kíváncsi vagyok, mit talált!

zoligeotop · http://tokyoterv.blogspot.com/ 2012.03.16. 21:42:38

@Tanúsító:

Gyertyával próbáltam, az elhajlás zéró, de a kézzel érezhető, hogy jóval hidegebb a fal és az ablaktok közötti rész valamilyen okból kifolyólag.

Tanúsító · http://enta.blog.hu 2012.03.17. 06:34:26

@zoligeotop: Ha jól értem, az eredeti panasza módosult, légáramlás nincs a fal-ablaktok vonalában, van viszont fokozott hidegérzet. Érzékeny műszer a keze! A jelenség maga a "hőhíd", nagysága függ az ablak falban elfoglalt helyzetétől (külső falsíkon, középen, belső falsíkon) alapja pedig az, hogy az egyenletes falszerkezetet, amiben az állandósult hőáramlás is egyenletes, kis elhanyagolással akár kétdimenziósnak is tekinthető, az ablak, mint idegen tárgy, ezt megzavarja. Ha el tudja képzelni az adott részletet metszetben, a hőáramot pedig a mágneses erővonalakhoz hasonlóan (ilyesmit láthatott iskolai kísérleteken...), láthatja, hogy a vonalak rendezettsége felborul, elhajlanak, irányt váltanak, besűrűsödnek, keresik a kisebb ellenállást, a hőáramlás háromdimenzióssá válik. Ez a jelenség okozza az alacsonyabb felületi hőmérsékletet a tok mentén. A tok és az ablak felülete még ennél is hidegebb lesz. Nyáron a fordítottját figyelheti meg, amikor a hő kívülről áramlik befelé.
Általában a függöny "elfedi" ezt a tünetet, ha nagyon zavaró, utólag kávabélés és ablaknyílás-szegély helyezhető el, de erre nagyon ritkán kerül sor.
Remélem, elég részletes, és főképp érthető volt a magyarázat! Sok örömöt kívánok a saját házban!

zoligeotop · http://tokyoterv.blogspot.com/ 2012.03.17. 07:03:28

Köszönöm a jókivánságokat és a kimerítő válaszát. Igen, részletes és érthető a válasz :). Valóban, a turbulencia csak a tok-fal közelében érezhető, a függönynél már nem. Zavarni csak azért zavar, mert gondolom, hogy a fütésszámlámat növeli, növelheti és ha lehet akkor jó lenne megszüntetni valamilyen módon ezeket a kassza folyásokat :)
süti beállítások módosítása