Úri huncutságok.

 

Körbe-karikába szigeteltük a házunkat. Vagy nem. Nem volt rá éppen indíttatásunk. Lakni akkor is kell, napról-napra, lehetőleg okosan… Mindenki azt hirdeti, ezt kell megcsináltatni, azt kell megcsináltatni, de még senki nem mondta, hogy a pénztárcánk helyett a józan eszünket vegyük elő? Ha valakinek melege van a napon, és nem ütődött, magától is árnyékba megy. A házunk erre nem képes, de ha időben gondolunk rá…

-          Árnyék

Aki megérte, tudja, szél-, és sugárzásvédelemben mit jelenthet egy bokorcsoport, fa, aki csak később tapasztalja, ezekkel az eszközökkel még a ház felépülte után is operálhat.

Családiház-méretben elképzelhető, panelnál nem ajánlom: a téli tűzifát –szépen felfűrészelve, hasogatva- fel lehet rakni egészen az eresz alá az északi, vagy szeles oldalon. Sokat fog a szélből, hőszigetelésnek is kiváló, Mire elfogy, itt a tavasz! Ha más lehetőség nem adódik, a padlás felőli védelem is javítható házi módszerrel: 20-30 cm magasságban feltölteni a padlást kukoricacsutkával, szalmabálákkal. Ennél az eljárásnál kiemelt figyelemmel kell gondoskodni arról, hogy a kémény, vagy a tisztítónyílása ne okozhasson tűzveszélyt, mert akkor tényleg meleg lesz a házunk egy-két órára,      - azután meg már nem lesz házunk!!!

Sok öreg háznál látom, eldobják a zsalugátert, nem okos. Tudom, javítani, mázolgatni kéne rendszeresen, de megéri. Télen-nyáron véd a közvetlen sugárzástól, mennyivel szebb, és olcsóbb, mint egy splitklímát üzemeltetni! (Az is megérne egy beszélgetést, hogy a mi éghajlati viszonyaink között, egy rendesen megépített, hagyományos épületben mit keres a klímaberendezés ?

Hasonló szerepe van a redőnynek, külső zsaluziáknak, az újabban divatba jövő reflexiós függönyöknek, és valamelyest még az üvegtáblák közé szerelt reluxának is: sugározzák vissza, tartsák épületen kívül a nem kívánt sugárzásokat, legyen az akár hideg, akár meleg. Még is csak olcsóbb, egyszerűbb, ha nem kell extra beruházással, működtető energiával kitessékelni azt, ami egy kis odafigyeléssel, akár kinn is maradhatott volna! Megemlítem, hogy a tetősík ablakokra is lehet külső árnyékolót szerelni!                                                                                                                                                 A szerkezetek beépítése külön gonddal jár, pl. a redőnyszekrény által okozott hőhíd miatt.

A kifejezetten árnyékoló funkcióval elhelyezett örökzöldeket, fákat, szerelt falakat, épített napcsapdákat már nem is merem említeni, azok a hazai lakásépítésben kuriózum-számba mennek.

Célszerűen már a tervezéssel megoldandó kérdés, hol, hogyan érdemes nagyobb tetőkinyúlást választani. Ez is jelentős védelem lehet, utólag csak részlegesen javítható.

Ha már épületen belül vagyunk, egyre komplikáltabb, és egyre kevésbé lesz hatékony a sugárzás kizárása:

- az üvegek fóliázása (mint az autóknál, bár esetünkben a hő védő funkció mellett érdemes gondolni a betörést gátló szerepre is!

- spaletta, sajnos, megy ki a divatból, „nem elég modern”, első sorban vagyonvédelem szempontjából lenne kívánatos, de extrém időjárásnál is nagyon hasznos.

- reluxa: jó játék, amíg el nem koszolódik, lamellái be nem roskadnak, még dísze is a szobának. A sugárzással bejutott hővel nem tud mit kezdeni, legfeljebb arra jó, hogy kedvenc helyünkön szunyókálva, ne pont a képünkbe süssön a nap.

- sötétítő függöny: többnyire csak arra gondolnak, amikor mellette döntenek, hogy megakadályozza a kivilágított szobába való belátást, pedig egy tömör, nehéz függöny  - még akár a bejárati ajtón is-, hideg, szeles időben nagyban javítja a lakás komfortját! Régi, hagyományos ablakoknál nem kellene lemondani az ablakpárnák jótékony hatásáról sem. Még egy, ami Magyarországon nem bevett eljárás: ahol a körülmények indokolják, széles ragasztószalaggal körberagasztani télire a tokok-ablakszárnyak illesztéseit, egyetlen szárnyat kihagyva a szellőztetéshez. Ezzel az utolsó recepttel át is térnénk a szellőzés, szellőztetés témájára.

Amiért ez késedelmet szenved: szavamat akasztotta egy hír, és a körülötte támadt vita: Energiahivatali pályázatot nyert –kiemelkedően energiatudatos tervezés ürügyén- egy tervező. A díj odaítélése nem találkozott a szakma egyetértésével… Lehet, hogy csendben kéne maradnom?

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr524484302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása