Dübörög!

2012.01.31. 22:18

...mármint az üzlet! Csak azt tudnám, kinek, hol, mikor?

Persze, ez erős túlzás, idén január elsejével néhány ingatlanügylet KÖTELEZŐ kelléke lett az Energiatanúsítvány, Zöldkártya, Energiepass, vagy hívjátok, ahogy tetszik! Valami ezért mozdult meg.

Megmozdultak különféle gazdasági vállalkozások, van, amelyik ingatlanközvetítőkhöz, van pénzintézethez köthető közülük, mindenképpen olyanok, akik már üzleten belül vannak, nem lehet őket megkerülni, de van, amelyik a saját tehetségében bízva indul vadászni. Mindenkinek jól jöhet egy újabb, még ha nem is oly nagy falat ebben az ínséges időben! Mozgásuk értelme pedig az lenne, hogy érdekkörükbe gyűjtsenek tanúsítványképes szakértőket, akiket majd az általuk becserkészett munkákkal ellátnak. Természetesen, nem alkalmazotti státust ajánlanak a reménybeli partnereknek, hanem alkalomszerű munkavégzést, megbízási szerződéssel. A kiválasztás alapja gondolom, hasonló lesz, mint a tojótyúkoknál, és nem a munka szakszerűsége, korrektsége!

Ha meg is indul a dömping az ingatlanforgalomhoz köthető tanúsítások készíttetésében, az ajánlati árakat a versenyzők között a szabad verseny alakítja, akár egy független szakértő, akár egy ilyen közvetítő társaság adja azt az ajánlatot.

Itt jön a fából vaskarika effektus: egyelőre a közvetítők úgy gondolják, a vállalási díj 30-60 %-a marad náluk tevékenységükért, a szakértő pedig a megmaradó 70 -40 %-ból fizeti a költségeit, az adót, ÁFA-t. Ha rossz csillagzat alatt született (pl. EVA-s adózó), a versenyképes (tehát mélyen leszorított) vállalási ár 13 %-a, de ha szerencsés (pl. költségszámlákat érvényesíthet), akkor akár 1/3-a is megmaradhat a teljes munka és felelősség mellé!!!

A közvetítő még a látszatra sem ad, hogy az -egyébként általa is bekért tanúsítványt és számításokat, mint saját szervezésében készülteket, beküldje a VÁTI-nak, hogy pénzéért ezt a morzsányi munkát átvállalja a szakértőtől. Szerződéseket, Kódexeket alkot, hogy határidőkkel, kötbérekkel rabszolgáit a legszűkebb keretek között tarthassa! Arra már nem gondol, hogy a megbízónak is vannak kötelezettségei: a lehető legteljesebb adatszolgáltatás, hogy a szakértő korrekt munkát végezhessen! Ennek kisajtolása, vagy az adatok beszerzése is a szakértőre marad!

Ha a munka-, és terhei, eredményei megosztásában nem sikerül tisztességesen megállapodni, legfeljebb olyanok végeznek majd munkát ebben a felállásban, akik önálló szakértői munkára képtelenek, tehát jobb lenne, ha a tanúsítástól eleve távol maradnának.

De van még rosszabb kifutás is: ha ezek a vállalkozások "beépültségük" eredményeképpen a teljes piacra rátenyerelnek, akkor, aki dolgozni akar, csak ilyen feltételekkel teheti!

Az lenne az igazi gyalázat!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr554037547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása