„Paneltűz és pánikkeltés”

címmel cikket írt Holló Csaba a legutóbbi Mérnök újságba. Sajnálom, hogy máshol nem olvastam, pedig a köz érdeklődésére is számot tarthatna, sőt, egyes szerkesztők, önkéntes „hírforrások” számára kötelező olvasmánnyá tenném.
Személyesen részt vett a miskolci paneltűz utáni szemlén, tapasztalatai alapján megállapításai maradéktalanul elfogadhatók.
A lényeget kiemelendő, itt megismétlem:
-          A tapasztalatok nem igazolják a pánikkeltő feltevést, t.i., hogy a hőszigetelés gyorsította volna a tűz terjedését.
-          Az eset nem követelt volna emberéleteket, anyagi javak teljes megsemmisülését, ha a tűz keletkezése után, a mozgásképes lakástulajdonos azonnal oltáshoz fog és értesíti a Tűzoltókat, segítséget kér a szomszédoktól.
Lehet, hogy ez nem szenzáció, de hír, nagyon fontos hír! Kérem, aki olvassa, adja tovább!
Amivel viszont foglalkoznunk kell:
-          Egy majdnem 110 méteres sávháznál biztosítani kell, hogy szükség esetén mindkét oldalán hozzáférjenek a Tűzoltók!
-          Össze kell hangolni a vagyonvédelmi szempontokat (rácsok, extra ajtók, lezárások) a tűzvédelmi követelményekkel!
-          Automata füstérzékelők, tűzjelzők telepítési lehetőségének vizsgálata.
-          Emberi oldal – a média segítségével (is) fel kell készíteni a lakókat a tűz esetén követendő magatartásra. Tán hasznosabb lenne, mint a pánikkeltés!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr711442551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Euro-Pan 2009.10.14. 08:44:40

Panel-Műanyag TŰZ

Tűz esetén a panel-hőszigetelésből és a műanyag ablakokból felszabaduló, halálosan mérgező, dioxin-tartalmú gázok perceken belül mozgás- és oltásképtelenné, majd halottá teszik a panel-lakókat, mert a tüdőn keresztül azonnal a véráramba, majd záltal az agyba, gerincvelőbe és minden létfontosságú szervbe (szívbe, vesébe, májba, stb.) azonnal eljutnak, megbénítva a Panel-Lakók ideg- és mozgás-rendszerét. S mivel a mozgásképtelenség a szívre is vonatkozik, ezért a Panel-Lakó egyszerűen meghal, mielőtt TÜZET OLTANI kezdene (Ez egyébként, DIOXIN-TARTALMÚ FÜSTGÁZOK ESETÉN, SPECIÁLIS GÁZMASZK NÉLKÜL TILOS ÉS HALÁLT OKOZÓ VÁLLALKOZÁS !!!)

Erre bizonyára nem gondolt az a panelprogram-tűz utáni szemlén részt vett „szakember”, aki egy mérnöki „szaklapba” azt írta, hogy a miskolc-avasi, panelprogram-tűz családirtása, állítólag, azért következett be, mert a panel-lakók nem kezdték azonnal oltani a tüzet. Bizonyára szerettek volna hozzákezdeni, de a dioxin-tartalmú füstgázok azonnal mozgásképtelenné, majd halottá tették őket.

Egy mérnöknek talán el kellene végezni az orvosi egyetemet is, mielőtt egy panelházi, műanyag hőszigetelés-tűz és műanyag ablak-tűz miatt bekövetkezett halálesetek okáról nyilatkozik.

Persze, érthető, ha a panelprogram Beruházók-Kivitelezők-Hitelnyújtók csillagászati nyereségei által megbűvölt „szakemberek” igyekeznek az ártatlan és pénzügyileg teljesen kizsebelt panel-lakókra hárítani --- a telhetetlen nyereségvágyból eredő --- saját szakmai és tűzvédelmi felelőtlenségüket. Nekik ugyanis nem a panel-lakók biztonsága és a pénzügyi korrektség, hanem egyedül a panelprogram pénzügyi nyereségének minél magasabb összege a fontos. Ilyen az emberek egy részének a természete: csak a pénz csillogását látják, csörgését hallják, s minden egyébre vakok és süketek.

*
süti beállítások módosítása