Azt írja az újság, még hozzá a Magyar Építéstechnika, abban is Dr Lányi Erzsébet okleveles építészmérnök (BME Épületszerkezeti Tanszék tanszékvezető helyettes, és még sorolni illene címeit), a legutóbbi számban, hogy :”… folyamatban van az úgynevezett”Energiatanúsítvány” elkészítésére hivatott, hazai szakembergárda kiképzése is.” (ami folyamatban van, az nem kész!!!)
Még remeg a klaviatúrám a felháborodástól…
Ez sértés, ez szándékos provokáció, eddigi munkáink semmibe vétele!? Hát mi senkik vagyunk? Pont erre képeztek ki, papírral-pecséttel, itt várunk.  Nem is vagyunk kevesen, két éve hatvanan kezdtük, mára lehetünk már háromszázan is! Követeljük a minket megillető elismerést, tiszteletet – és munkát!
Kapóra jönne tán egy ilyen szakmai forradalom – de csak az ellendrukkereknek.
Az épületenergetika nem csak az épületgépészet, hanem számos más –és valljuk be, eddig egymással ritkán beszélő - tudomány területéről követel meg mélyreható ismereteket. Amikor az első EU Direktíva eredményeként egységes nemzeti szabályozást kellett felmutatni, idő hiányában az érintett szakterületeken a saját gondok megfogalmazására, az azokkal kapcsolatos eljárások kidolgozására kerülhetett sor. Ahogy az egyes szakterületek magukhoz térnek – sőt megjósolható, hogy az újabb EU Direktíva eredményeként  fokozott tempóban fogják rendszerezni a tudnivalókat- rohamosan nő és rendeződik az „okos komfort” tudományos könyvtára, eljárásai, szokványai. Az eddigi lépéseket nyugodtan tekinthetjük szárnypróbálgatásnak! Igaz, bántja a hiúságomat a megfogalmazás, hogy „folyamatban van” a hazai szakembergárda kiképzése, de jobb elismernünk: valóban (és szerencsére)!
Az épületenergetika szakértői olyan sokféle alma máterból jöttek, ha kiváló tanáraiktól meg is tanultak mindent, attól még egy nyelven nem beszélnek, egy srófra nem jár az agyuk. (Személyes szerencsémnek tartom, hogy sokfelé forgolódtam, sok mindent magamra szedtem a világban, és nem csak a gépészkari professzorok neveltek. Ennek ellenére hiányzik az épületdiagnosztika-, patológia, az élettartam kérdések, no meg még sok minden, amire csak később figyelek fel)
Ilyen cikkeket olvasván döbbenek rá –remélem, szegény szakértő társaimmal egyszerre, mennyi mindent kéne még tudni erről a gyönyörű világról! Az új Irányelvet olvasva is az az első gondolat: Tisztelettel kérjük, segítsék elmélyedésünket az épületenergetika minden ágában-bogában!
Megjegyzés: egyik megyei mérnökkamaránk már megkezdte a szakmai továbbképzés előkészítését!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr932484697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása