„Paprikás krumpli kolbásszal, kenyérrel, savanyú uborkával.” Még egy sör is jöhet…
Tisztelt magas műveltségű olvasó, TÉVEDTÉL! Elégtelen! Ez nem a szombati menü otthon, vagy Babporoszkáló-Alsón, a Nagymama házikójában, hanem egy tömeget mozgató program gasztro-vonalának tervvázlata!
Ebben minden egyes tételnek felelőse van, a felelősnek kellék-, és anyag-, eszközigény-jegyzéke és menetrendje. Ezekből tervezendő az árubeszerzés, mozgatás, tárolás, a konyha felszerelése, előkészítés és elkészítés, a tálalás, a csetresz és moslék gyors eltüntetése, leszerelés, a hely eredetibe való visszaállítása, károk javítása. Ha ne adj’ Isten a főzőkolbász helyén és idejében 4 karton Hypo jelenik meg, borul az egész rendezvény. Ételmérgezés, Káosz, Tömeghisztéria!
(ez csak egy kis magyarázat: a pucolatlan burgonya nem találkozhat a fűszer-árukkal, kenyérrel, a kolbász meg egyikkel sem, amíg előkészítve a bográcshoz nem érnek! A konyhai hulladék, az ételmaradék gyűjtése, szállítása pedig egyetlen bemeneti folyamattal sem! Akkor hány, egymást nem érintő útvonalat kell csak a food-részlegnek megterveznie a helyszínen? Ha meg még nyárson ökröt is akarnának sütni, tízszeresére nőne az előzetes tervezés terjedelme!)
Nem pontosan egyező, de hasonlatos terv készül az italbeszállításról, raktározásról a göngyöleg gyűjtéséről, a terep megtisztításáról, elszállításról.
Tervezni kell a kézmosókat, mosdókat, szükség szerint elsősegélyhelyet. A kialakítást, üzemeltetést, majd a végén annak nyomtalan megszüntetést.
Együtt is lenne minden, ha az egész nem a közönség kedvéért készülne éppen! Közönség is kell!
Meghatározandó, mekkora közönséget terveznek kiszolgálni –étellel, itallal, e.ü. ellátással, műsorral. Kínos ilyenkor észrevenni, hogy a falusi focipályán – aminek felét elfoglalta már a trupp- csak 133 néző helyezhető el kényelmesen, mozgatható veszélytelenül!
Aztán a közönség odajutását is biztosítani kell (parkoló, busz, villamos, vonat, hév, stb.) a balesetmentes rendezvényre jutást, a jegykezelést, beengedést, szükség esetén biztonsági ellenőrzést, a rend és biztonság fenntartását, csomagmegőrzést, majd a gond nélküli távozást, elutazást. Ép ésszel senki nem tervez tízezer vendéggel, ha a hely ekkora létszámmal nem közelíthető meg, nincs bérelt busz, különvonat, stb, hazafelé meg délután ötkor indul az utolsó konflis!
No de miért is tódulna oda az a nagy tömeg? Kell valami program is, mindegy, hogy szónok, zenész, DJ, de számukra is mindazt biztosítani kell, amit a közönségnek (általában magasabb színvonalon, elkülönítve). (Ez eddig 8 akcióterv, 5-10 különböző szakterülettel, vagy 40 ember hosszabb-rövidebb, kizárólag erre az egy projektre irányuló munkája!)
Képzeljük el, mennyivel nehezebb mindezt egy épületen belül megtervezni, kialakítani és ellenőrizni!
Hosszan vezettem fel a témát? Meglehet! De ettől azt remélem, mindenki érti, amit a West-Balkánról gondolok!
Nincs a tragédiában személyes veszteségem, mégis megrendített az eset! Ahogy a vádlottakat, tanúkat, hatóságokat hallgattam, pedig mélységesen elkeseredtem!
A hat ember úgy véli, nem tehetnek róla. Pontosan elmondták, hogy ki mit végzett a rendezvény megvalósításáért, de egy sincs köztük, aki észrevette volna, hogy nem végeztek el mindent! Melyikük volt a rendezvény gazdája – mondhatnám, a Házigazda, aki óvó karjait terjesztette ki szeretett és tisztelt vendégei köré-? Kit bíztak meg az elmaradt feladatokkal? Felnőtt emberek, és nem tudták együtt sem felmérni, mi az, amit meg tudnak oldani, és mi az, amit nem? Ha még azt sem tudják, mely szakterületen járatlanok, miben kellett volna szakmai segítséget kérni, akkor alkalmatlanok ezzel üzletelni! Ez egy üzem volt, nem egy házibuli, hogy szólok pár havernak, aztán eljönnek…
Tán csak nem a különböző hatóságoktól várták, hogy mindent elterveznek helyettük? Igaz, az eddigi véleményükre se adtak sokat! (létszám, nyitva tartás)
Amiben marasztalni lehet a hatóságokat: ha látták jelét a teljesen amatőr, felületes előkészítésnek, tervezésnek, tarthattak volna több célellenőrzést!
Ha a vonatkozó rendeleteket módosítják, elég lenne korrektül meghatározni, milyen üzletviteli, technikai terveket – milyen minimumkövetelményekkel kell benyújtani a Regisztrációhoz.
Rendészeti akcióktól semmi javulást nem várok.
 
Látszik rajtam, nem vagyok jogász, csak egy kockafejű mérnök!

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr982604069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása