Úri huncutságok 3.

2012.05.13. 21:08

újabb folytatás

 

A szellőzésnél szakadt meg a mese. Persze, nem lehet különválasztani, mindig is egységben kell kezelni a hőszigetelést, szellőzést és a pára kérdését.

Már a szellőztetéssel kapcsolatban is felidéztük, most bővítsük a kört: mitől is keletkezik a pára a lakásban:

-          jelentős mennyiségű vizet viszünk az épületbe az építés során, a száradási folyamat következtében ennek jelentős része a lakásba befelé párolog el.

-          számos tevékenységünk vízzel, páraképződéssel jár, fürdés, zuhanyozás, mosakodás, mosás, ruhaszárítás, főzés, mosogatás.

-          a bent tartózkodó személyek is folyamatosan párát adnak le.

-          akváriummal, háziállatokkal, párologtatóval, szobai szökőkúttal is találkozhatunk a lakásokban.

A  helyi pára-források esetében, ha ott és akkor nem szívjuk el, a pára az egész légtérben egyenletesen eloszlik. A belső hőmérséklettől függ, hogy a levegő a teljes telítettség eléréséig (relatív nedvesség = 100 %) mekkora víztömeget tud felvenni. A teljes telítettséghez közeledve, egyre rosszabb lesz a közérzet.

Ennyi? Sajnos, nem! Télidőben, amikor odabenn a lakás melegét élvezzük, a határoló falak, nyílászárók külső felülete a külvilág hőmérsékletét igyekszik elérni. A határoló falak belső hőmérsékletének alakulása a szerkezet felépítésétől függ. Hogy milyen gyorsasággal enyészik el a fűtéssel a lakásba bevitt hő a falakon keresztül, a falak hővezetési tényezőjével jellemezhető.

A hővezetési tényezőt légszáraz építőanyagokra határozzák meg, ha az üzemi körülmények úgy alakulnak, hogy a fal rétegeiben feldúsul a pára, esetleg ki is csapódik, jelentősen romlik a fal szigetelőképessége. Alapvető fontosságú, hogy akár új építésnél, akár felújításnál olyan rétegrendet alakítsunk ki, hogy elkerüljük a nedvesség koncentrálódását, és ha az megtörténne is, képes legyen a szerkezet kiszáradni. Extrém üzemi viszonyok között –például fürdőszobában, zuhanyozás közben, konyhában intenzív főzés idején-, még magasabb, 22-24 C fokos falfelületi hőmérsékletnél is kicsapódik a pára a falon, akár cseppekben folyik a víz. Ha ez az állapot tartós lenne, akár a teljes falkeresztmetszet átázhatna, de szerencsére ezek az extrém terhelések csak rövid ideig lépnek fel!

A mese arra való, hogy andalítson, altasson, ezért eddig elmaradtak a képletek, táblázatok, grafikonok.

Végeztem néhány közelítő számítást, csak az eredményekből szemezgetek, most érdemes felébredni!

(Előírt hővezetési tényező érték maximum                 U=0.45  !)                                   

A kiindulás 30-as blokktégla fal, kétoldalt vakolva.          U     páratechnika  belső falhőm.   (a 60’as években bevett homlokzat)                    W/m2K                          C fok     

                                                                       1.47      nem felel meg     15.8 ugyanez 8 cm vtg. polisztirol

hab+vékonyvakolat                                              0.372     megfelel           19

    8 cm vtg. kőzetgyapot

+vékonyvakolat                                                   0.331     nem felel meg   19.1

  20 cm vtg. grafit polisztirol

hab+vékonyvak.                                                  0.152     megfelel           19.6

Ugyanezen adatok vasbeton pilléreknél, koszorúknál,

áthidalóknál (külső oldalon

+5 cm heraklith hőszig.)

kétoldalt vakolva                                                  0.996     megfelel          17.2

" 8 cm vtg. polisztirol hab

+vékonyvakolattal                                                 0.332     megfelel          19.1         " 20 cm vtg. grafit polisztirol hab

+vékonyvak.                                                         0.145     megfelel       19.6

Mit lehet mindebből kiolvasni?

-          az alaphelyzetet kivéve (amelyik a mai követelményeket messze alulmúlja), bármelyik megoldást választjuk, kedvezően alakul a házunk hővédelme. (A  8 cm habszigetelés a közeljövőben szigorodó követelménynek már nem fog megfelelni!) A falazat és a vasbeton szerkezetek közel azonos értékeiből megállapíthatjuk, hogy nem alakulnak ki jelentős hőhidak.

-          A páratechnikai megfelelőségnek két buktatója van. A fal külső rétegeiben (külső vakolat, hőszigetelés, falazat) kialakulhat páradúsulás, kicsapódás, ami fagypont alatt a nedvesség megfagyásával, közvetve szerkezetkárosodással jár. (Ezért találkozhatunk gyakran azzal a megoldással, hogy a kőzetgyapot hőszigetelés átszellőztetett külső burkolatot kap.) A másik gond az lehet, ha alacsony a belső falhőmérséklet, a környezetében lehűlő levegő a pára egy eészét már nem tudja megtartani, túltelítődik, a felesleg a falon fog kicsapódni!

-          A fal belső hőmérséklete jelentős közérzeti szempont, de a penészképződés lehetőségének elkerülésében is szerepe van. A 19 C fok ideális.

Sokan tartanak egy komoly hőszigetelés, és nyílászáró-csere együttes megvalósításától –és még többen bele sem gondolnak, milyen helyzetet teremthetnek ezzel a felújítással-, félve attól, hogy a lakásban bennreked a pára, lecsapódás, penészedés lesz a nagy igyekezet vége! Elterjedt az a nézet, hogy a szigetelőanyagok gátolják meg a pára falon keresztül történő eltávozását. Akár igaz is lehetne, de nem az! A falazat egyes rétegei páravezetési tulajdonságainak első sorban a falazat kiszáradási képességének, állagmegóvásának szempontjából van jelentősége. A (fagyveszély miatt)  téli üzemállapotot nézve, amikor a pára belülről kifelé vándorol a falban, az a célszerű, hogy az egymást követő rétegek páravezetési ellenállása egyre kisebb és kisebb legyen, hogy a páradúsulást elkerüljük. A korszerű polisztirol táblás hőszigetelő anyagok kielégítik ezt a feltételt is.

Tekintettel arra, hogy a pára töredéke, mintegy 3-5 % távozik a falakon keresztül, a meghatározó páratömeget kizárólag szellőztetéssel tudjuk elvezetni a lakásból!

Hogy lehet, hogy erről korábban nem beszéltünk? Valami új felfedezés lenne? Szó nincs róla, csak a „hagyományos” nyílászárók szerkezete, illesztési hibái, avulása lehetővé tették a természetes, automatikus szellőzést, nem kellett rá külön figyelmet fordítani.

A többit a befejező részben…

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr194506664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása