Mizujs?

Címkék: szakértő energia épület kötelező

2011.09.25. 17:59

Mizujs ?

 

Régen jártam erre!

Tudjátok, a nyarat a Bahamákon töltöttem, vittem magamnak négy hoszteszt is, hogy ne unatkozzak. Oda-visszaútnál, meg a helyi kirándulásoknál jól jött, hogy van egy kis sugárhajtású repülőm is. Mindezt természetesen a 11.000.- Ft/db energiatanúsításokból! Csak az zavar, hogy egyre több az irigyem!

Ébresztő!

Nem csak nekem, de minden érdekeltnek!

Sokat írtunk itt is, ott is az épületek energiagazdálkodásának jelentőségéről, de úgy látszik, nem eleget! Az apropót az adja, hogy 2012. január 1-től kötelező az energiatanúsítvány elkészíttetése ingatlan adás-vételnél, és egy évet meghaladó tartós bérletnél. (Új építésű ingatlan használatbavételekor már évek óta kötelező –lenne-, ha a jogszabályok alkotói ismernék a jogszabályokat, és nem tennének egymásnak keresztbe!) Úgy látszik, kellő sajtója van ennek a hatályba lépő kötelezésnek, mert egyre több a tiltakozó, az intézkedés hasznosságában kételkedő!

Be kell vallanom, én is a kételkedők közé tartozom, csak hogy az én kételyeim másban testesülnek meg: tudok-e valamit tenni azért, hogy hasznosuljon a munkám ilyen környezetben, tudok-e valamit tenni azért, hogy a Megbízó megértse, miben lehetek a hasznára?

-          Ennyire nyomott ingatlanpiacon a vevők, bérlők még mindig azzal foglalkoznak, hogyan tudják még lejjebb szorítani az árakat 5, 10, 100 ezer forinttal, és nem azzal, hogy valójában mire is alkudnak?! Nem akarnak élni az újonnan vásárolt lakásban, házban? Nem nekik kell majd havonta kifizetniük annak rezsijét? Nem érdekli őket, hogy „mit fogyaszt a házam százon”? Egyetlen magyarázat jut eszembe: fogalmuk sincs róla, miről is van szó! Különben már most, amikor még nem kötelező, megkövetelnék a tanúsítványt. Hiszen jó tárgyalási pozícióban vannak, megtehetnék! Félek, ezen a tájékozatlanságon, érdektelenségen nem segít sem ez a poszt, sem a sok-sok tájékoztató!

-          A tanúsítás során – a hiedelmekkel ellentétben- a tanúsítót nem csak az foglalkoztatja, hogy minél kevesebb munkával bizonyítványt adhasson a lakásról, házról, hanem megpróbálja hasznos tanácsokkal, megvalósítható ötletekkel ellátni a tulajdonost, mind az aktuális, mind a később tervezendőkben, tájékoztatni arról, hogy milyen eszközökkel milyen eredményt érhet el. (Ezek között olyan is lehet, ami egyetlen fillérbe nem kerül, csak oda kellene figyelni!) Mennyit ér egy ilyen jó tanács? Amennyit megfogadnak belőle!

-          Valamikor, réges-rég egyszerűbb volt az építés: ha valakinek volt házhelye, ásott egy gödröt, kitermelt elegendő agyagos földet, szalmát, lótrágyát kevert hozzá, vizet hordott rá, addig taposta, amíg megfelelően formázhatóvá vált. Volt, ahol magát a masszát verték fel falnak, volt, ahol téglát vetettek belőle. Valami ajtó-ablakféle csak került valahonnan, gerendát, födémdeszkát is hasított, tetőnek megtette a szalma. Értett is hozzá majd mindenki, aki legalább egy házat felhúzott. Ha meg nem, akkor rádőlt…  Ezzel a tudással és szemlélettel akarnak ma is sokan építeni, vagy megrendelőként építészek munkáját elbírálni, hiszen a házépítéshez mindenki ért! Ami napjainkra anyag- és technológia kínálatában elérhetővé vált, olyan sokrétű, hogy egyetlen fejben nem fér el, csapat kell hozzá. Szakértőként egyre pontosabban tudom, hogy mit nem tudok! Szemben a „házilagos” építőkkel, én viszont tudom, hogy hol nézzek utána, kitől kérjek segítséget. Amitől rettegek: mi lesz azokkal, akik nem tudják, hogy mit nem tudnak?! Legfeljebb rájuk szakad?

-          Megértem azokat a tulajdonosokat, akik ügyelnek arra, hogy pénzüket „hatékonyan” hasznosítsák. Azért persze mindennek megvan a maga ésszerű határa:

A Tanúsítvány egy igazolás az ingatlan pillanatnyi állapotáról. Helytállósága első sorban a szakértő igényességén múlik, de –amire a tulajdonosok nem szeretnek gondolni- függ a megbízói adatszolgáltatás minőségétől, pontosságától! Nem egyszer kaptam olyan tervrajzokat, ami egy korábbi állapotot rögzített. Egy-két változást átjavítani nem gond, hiszen a szakértő ellenőrzi a rendelkezésre bocsátott anyagot, de egy komplett felmérési terv –bármennyire is elvárná a megbízó-, már nem fér bele a díjba, meg nem is az én kompetenciám. A szakértői anyagban az épület energiafogyasztását csökkentő különféle javaslatok is szerepelnek. Ezek vonatkozhatnak akár homlokzatszigetelésre, nyílászárók cseréjére, gépészeti átalakításokra, megújuló energiák használatára. Nagyon gyakori az a megbízói felfogás, hogy mindezek műszaki tervei is benne foglaltatnak a tanúsítványban, vagy ha nem, legalább, vázlatokat, csomópontokat határozzon meg a szakértő, aztán majd valahogy csak elkészül… hiszen a házépítéshez mindenki ért! Minek ide tervező, szaktervező?

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr793255659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása