Úri huncutságok…

befejezés.

 

Nem mintha minden fontos gondolat belefért volna az első három részbe, de ideje befejezni.

Talán mostanra a cím is érthetőbb lett: „Úri huncutságok”. Nem minden a technika, a modern eszközök és anyagok, a pénz! A józan megfontolásnak nagyobb a jelentősége! Ésszerűen kell dönteni minden részletben, tudnunk kell, hogy mire kell figyelni, mire érdemes pénzt áldozni, és mire nem. A tervező, kivitelező nem fog a házunkban élni, nem fizeti a rezsit, magunknak kell okosan rendelni. Ha valaki utánagondol az itt olvasottaknak, rá fog jönni, mit kell kérnie a tervezőtől, melyek azok a pontok, ahol örökre elúszhat a gazdaságos üzemeltetés lehetősége. Senkit nem akarok rábeszélni, hogy passzívházat , vagy energiamérlegében pozitív házat építtessen, de azt mindenképpen szorgalmazom, hogy ha már valaki építkezik, azt okosan csinálja: Magyarország energiafogyasztásának 40 %-a az épületek komfortigényeinek kielégítésére megy el. Sok mindenből áll ez az indokolatlan túlfogyasztás: szabályozatlan fűtések, indokolatlanul üzemeltetett klímaberendezések, elfolyó meleg víz, és még száz egyéb…

Néhány utolsó gondolat:

A számokat, táblázatokat elkerülöm, az előző részben is szétzavartam az oszlopokat, elnézést! (Egy kis leleményességgel azért követhető volt.)

Minden esetben gazdaságosabb az építés során kizárni valamilyen veszteséget, mint utólag eliminálni annak hatását.

Számításaimból úgy tűnik, a fűtésre fordított minden 10 forintból 2-3 forint a szellőző levegő hőjével elszáll. Ne legyen rest a tervező utána nézni, az aktuális energiaárnál, beruházási költségnél van-e létjogosultsága hő-visszanyerő szellőzést beépíteni. Ha igen, ne ezen akarjunk spórolni!

Figyeljünk a párára! Hihetetlen, de naponta akár több liter vizet kell a lakásból „eltávolítani” szellőzéssel. Magától nem megy, nekünk kell megoldani!

A tetőterek beépítése számos problémát hozott fel, ezek egyike a tetőtér magas hőterhelése. Érdemes megfontolni, hogy a vízzáróan fóliázott hőszigetelés és a héjjalás között mintegy 10 cm! légrést hagyva, biztosítsuk a fedés szellőzését, hűtését. Olcsóbb, mint egy klímaberendezés!

… és a téma folytatódik, folytatódik, ameddig csak házat építünk, felújítunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enta.blog.hu/api/trackback/id/tr64574186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása